Технологичен напредък в Истанбул решава проблем с автомобилния шум

В Истанбул има общо 4 940 010 регистрирани превозни средства

Технологичен напредък в Истанбул решава проблем с автомобилния шум | StandartNews.com

Полагане на "тих асфалт" ще намали с десет децибела нивото на шума по пътищата в Истанбул, съобщава "Хюриет дейли нюз". Проектът си поставя за цел да се справи със задълбочаващия се проблем с шумовото замърсяване в метрополиса.

По данни на Турския статистически институт в Истанбул има общо 4 940 010 регистрирани превозни средства, което се равнява на общото население на 23 (от общо 81) окръга на страната. Този наплив от превозни средства не само увеличава опасенията, свързани със замърсяването на въздуха и задръстванията, но и изостря проблема с шумовото замърсяване, отбелязва изданието.

За да се пребори с този проблем, ИСФАЛТ (ISFALT), дъщерно дружество на Истанбулската голяма община, изпълнява проекта "Тих асфалт" за намаляване на шума от движението, особено в районите, разположени в непосредствена близост до жилищни зони.

Тихият асфалт, който се произвежда с цел намаляване на шума, причинен от триенето между колелата и пътната повърхност, може значително да премахне шума, генериран по пътищата. Въздушните пространства в тази специална асфалтова смес, произведена с добавки на основата на смола, допринасят за по-безшумното придвижване на автомобилите.

Чрез тестове е установено, че нивото на шума, излъчван от превозните средства по специално проектираните пътища, покрити с тих асфалт, намалява с 10 децибела в сравнение с шофирането по обичайните пътища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай