ТАСС: Руският посланик НЕ ИЗКЛЮЧИ скъсване на отношенията

Ще изложа пред президента на Руската федерация въпроса за закриването на посолството

ТАСС: Руският посланик НЕ ИЗКЛЮЧИ скъсване на отношенията | StandartNews.com

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова разчита на благоразумие при разрешаването на дипломатическия конфликт с България, след като 70 дипломати и членове на административно-техническия персонал бяха обявени за персона нон грата. В интервю за ТАСС снощи Митрофанова определи ситуацията като безпрецедентна и провокативна.

"След консултации с Москва, след като се възстановихме от шока, тъй като сегашната ситуация е абсолютно безпрецедентна, ние подадохме протест срещу решението да обявим нашите колеги за персона нон грата. Това действие подкопава основите на нашите двустранни отношения. Руската страна напълно отрича тези обвинения и още повече отхвърля обявяването на нашите колеги за персона нон грата. Обявяването за персона нон грата е много сериозен акт, то говори, че едно лице е извършило нещо тежко и противозаконно на територията на България", каза Елеонора Митрофанова.

"Какво е сторил нашият технически персонал - шофьори, инженери, готвач и други? И ако говорим за обявяване на дипломат за персона нон грата, то моля да предоставите поне минимални доказателства за противоправната му дейност. Невъзможно е просто така да се заклеймят 70 души. Това в крайна сметка противоречи дори на човешките права. Ето защо поставихме условието за отмяна на решението за обявяване на колегите за персона нон грата, до 12 часа в петък чакаме отговора на Министерството на външните работи. Ако няма отговор или е отрицателен, тогава ще изложа пред президента на Руската федерация въпроса за закриването на посолството, което ще означава прекъсване на дипломатическите отношения. Това е крайно нежелателно и абсолютно вредно за нашите дълги и много топли отношения", каза тя.

Изисква се благоразумие

Митрофанова коментира и призива на служебния премиер Кирил Петков, който поиска от руското посолство да оттегли нотата си в името на бъдещите отношения. "Това беше разговор между двама глухи, нашата нота беше за едно, а отговорът на премиера в оставка беше на съвсем друга тема. В изявлението на Кирил Петков се казва, че в посолството в Москва работят 12 дипломати и те са готови да ни оставят 43 души, което също не е вярно, ако следваме нотата, която получихме, то ни остават само 20 дипломати. В нотата написахме за нещо съвсем друго, готови сме да преговаряме за намаляване на персонала на посолството, това е приемлив въпрос, тази тема може да се дискутира, но основното, което отбелязахме, е за незаконното обявяване на 70 души, работещи в нашите дипломатически мисии на различни длъжности, за персони нон грата. Този акт им слага своеобразен печат, който ще попречи на бъдещата им кариера, ще ограничи възможността да пътуват до Европейския съюз, включително и до България, където мнозина имат приятели. Повтарям, ако по първата нота, където става дума за съкращаване на персонал, можем да преговаряме, то обявяването на 70 души, включително съветника на посланика и целия технически персонал, за персона нон грата е неприемливо и не можем да оставим подобни действия без сериозен отговор."

Руският посланичка се изказа негативно за решението за затваряне на консулските служби на двете страни. „Затварянето на Генералното консулство в Русе е огромен срив в нашите взаимоотношения, както и закриването на българското консулство в Екатеринбург. Това са големи консулски райони, където хората отиват при консулите с различни нужди – за оформяне на документи, за получаване на виза. Постоянно за помощ се обръщат бизнесмени, които не могат постоянно да пътуват до Москва или София за визи или консултации. Тези действия са колосален срив в нашите отношения", каза тя.

Елеонора Митрофанова определи реакцията на българските политици на развоя на дипломатическия скандал като адекватна. „Българските политици са адекватни хора. Мнозина от тях, особено юристите, са наясно, че всичко, което се случва, е абсолютно незаконно. Освен това президентът на страната каза, че съвсем не е запознат с въпроса, а съветът за национална сигурност не е гласувал за такова решение. Не е ясно на базата на какво и кой е взел подобно решение, поставил е клеймо - персона нон грата - на 70 души. Чакаме отговор на нашата нота, надявам се, че ще се прояви благоразумие и няма да поставим отношенията си на ръба на скъсване заради подобна стъпка“, каза Митрофанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай