Талибаните с нов бизнес. Историческо решение за военните бази

Военните полигони стават индустриални зони

Талибаните с нов бизнес. Историческо решение за военните бази | StandartNews.com

Историческо решение за чуждите военни бази взеха талибаните. Те започват нов бизнес, за да попълнят хазната си.

Афганистaнското правителство на талибаните заяви, че ще трансформира част от бившите военни чуждестранни бази в икономически зони за бизнес. Решението е на Абдул Гани Барадар - вицепремиер по икономическите въпроси."Министерството на промишлеността и търговията ще поеме постепенно контрола върху бившите бази на чуждите сили и ще ги превърне в специални икономически зони", заяви Барадар в специално изявление.

Той посочи, че проектът започва с преобразуването на базите в столицата Кабул и северната провинция Балх, но не обяви повече подробности."Талибаните отчаяно търсят начин да попълнят хазната, за да опитат да управляват по-добре и да придобият някаква вътрешна легитимност", коментира за Би Би Си експерт от Университета за международни отношения в Сингапур. "Нещо повече, талибаните трябва да докажат, че могат да планират и управляват икономиката си. Това включва създаването на сигурни зони около столицата и по границите, за да бъдат привлечени инвеститори, както и съживяване на търговията със съседните страни".

Кризата в ислямското емирство бива поставена под натиск. В държавата има задълбочена икономическа криза заради вземането на властта от талибаните през 2021 година.Противно на това, че страната разполага с голям брой полезни изкопаеми, имащи стойност 1 трилион долара, но те остават неразработени заради хаоса и войната в държавата.През януари 2023 талибаните разгласиха, че по план трябва да осъществят договор в продължителност 25 години с компания, която добива петрол от Китай. Това се случва в северната страна на държавата.

Столицата на Китай не е потвърдила официално талибанското правителство. То, обаче има интереси към Афганистан, защото страната се намира в центъра на инициативата “Един пояс един път”, обявена от президента Си Дзипин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай