Талибаните искат разговори. Рано е да се каже как ще управляват

Граждани на западни държави търсят начин да напуснат страната

Талибаните искат разговори. Рано е да се каже как ще управляват | StandartNews.com

Твърде рано е да се каже как талибаните ще управляват в Афганистан, заяви техен лидер, цитиран от Ройтерс. Неназованият събеседник говори за агенцията по телефона, съобщи БТА.

"Ние искаме всички чуждестранни сили да напуснат (страната), преди да започнем да преструктираме управлението" в Афганистан, подчерта талибанският лидер. Той отбеляза, че бойците на движението в столицата Кабул са били предупредени да не плашат цивилните и да им позволят да се върнат към нормалното си ежедневие.

"Войната в Афганистан приключи", каза по-рано Мохамад Наим, говорител на талибаните, цитиран от Ройтерс.

Наим, който говори пред катарската телевизия Ал Джазира, след като вчера ислямисткото движение установи контрол върху афганистанската столица Кабул, отбеляза, че видът и формата на новото управление в Афганистан ще станат ясни в скоро време.

"Постигнахме това, към което се стремяхме, а именно - свободата на нашата страна и независимостта на народа ни", изрази задоволство Наим. Той добави, че талибаните сега виждат плодовете от своите усилия и саможертви през последните 20 години, когато воюваха срещу международните сили начело със Съединените щати.

Коалицията свали режима на талибаните през 2001 г. с аргумента, че е подслонил и осигурил база на Осама бин Ладен - лидера на терористичната мрежа Ал Каида, извършила атентатите на 11 септември същата година.

"Няма да позволим на никого да използва нашите земи, за да взима на прицел когото и да било, и не искаме да навредим на (никого)", каза още анонимният говорител на талибаните. Той подчерта, че ислямисткото движение няма да се меси в чужди работи и в замяна не иска други да се месят в неговите.

"Не мислим, че чуждестранните сили ще повторят отново своя провалил се опит в Афганистан", прогнозира Наим. Той изрази готовността на талибаните да успокоят безпокойствата на международната общност чрез диалог.

Искаме не да живеем в изолация, а да имаме отношения с международната общност, каза Наим. Той увери, че талибаните спазват правата на жените и малцинствата и свободата на изразяване "в съответствие с шериата".

Молла Абдул Гани Барадар, който оглавява политическото бюро на движението, каза, че победата е била неочаквано бърза и няма аналог в света.

Реалният тест ще започне сега, като се отговори на очакванията на хората и им се служи с решаването на техните проблеми, подчерта в същото време той.

Друг представител на талибаните каза, че те ще започнат разговори за "отворено и широко представително ислямско управление". Сухаил Шахин, говорител на движението, говори пред Асошиейтед прес, след като вчера ислямистите установиха контрол върху столицата Кабул и издигнаха своя флаг над президентския дворец.

По-рано друг представител на талибаните заяви, че те ще обявят ново правителство от президентския дворец, но, изглежда, тези планове остават на изчакване, отбелязва АП.

На този фон големи тълпи изпълниха пистите на летището в Кабул. Хиляди се опитват да намерят начин да избягат от Афганистан. Под въоръжена охрана продължава и евакуацията на гражданите на западни държави. А много страни не дават индикации, че приемат власт на талибаните за легитимна, предаде Нова тв.

"Не искаме никой двустранно да признава талибаните. Искаме обща позиция на всички единомислещи държави и ще се опитаме да имаме такава. Не желаем Афганистан да се превърне отново в развъдник на тероризъм", заяви Борис Джонсън.

"Ставащото в Афганистан е много тъжно. Така се чувства всеки миролюбив човек по света, който знае какво ужасно потисничество предстои за афганистанските жени и момичета. Ние нямаме съмнение какво представляват талибаните. Затова днес е тъжен ден", каза премиерът на Австралия Скот Морисън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай