Талибани взривиха парк на Великден (ОБЗОР)

Талибани взривиха парк на Великден (ОБЗОР) | StandartNews.com

Над 70 души, сред които 29 деца, загинаха в кървавата баня в Пакистан

Над 70 души загинаха при кървав атентат в неделя в пакистанския град Лахор, извършен от талибанска групировка, съобщи Би Би Си. Смята се, че мишена на атаката са били основно християнски семейства, празнуващи католическия Великден. По ирония на съдбата обаче повечето жертви са мюсюлмани. По-късно талибани в Афганистан пък атакували парламента на страната.

Арена на кървавия атентат станал парк "Гюлшан Икбал" в Лахор. Терорист камикадзе се взривил до главния вход, близо до детска площадка. По това време паркът бил по-оживен от обичайното, заради големия брой семейства, излезли да се насладят на празника и хубавото време. Взривното устройство било натъпкано с лагери, които да причинят максимални щети като шрапнели, съобщават местните власти. Голяма част от загиналите са жени и деца, малолетните жертви са 29, съобщиха властите. Общият брой на загиналите е над 70. Ранени са над 300 души.

Отговорност за атентата пое талибанската групировка "Джамат ул Ахрар". Извършителите обявиха, че атаката била насочена срещу християните. По-късно обаче се оказа, че повечето от загиналите са мюсюлмани.

Полицията идентифицира камикадзето. Това е 28-годишният Юсуф Фарид, който в последните 8 г. преподавал в духовно училище в Лахор.

Говорител на терористите заяви, че целта на атентата е била да покаже на премиера Наваз Шариф, че "талибаните са влезли в Лахор" и заплаши с бъдещи атаки. Шариф обяви вчера, че след атентата са извършени пет акции срещу талибаните, при които са иззети голямо количество оръжия и са арестувани няколко души.

Междувременно талибани в съседен Афганистан атакуваха парламента, където високопоставен представител на разузнаването и вътрешният министър трябваше да изнесат реч, предаде Ройтерс. Депутати са заявили, че няма ранени при атаката, която е извършена с три ракети, изстреляни срещу сградата. От своя страна, говорителят на талибаните съобщи за жертви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай