Талибани кацнаха в Норвегия, какво ще искат

Ще преговарят за финансова помощ

Талибани кацнаха в Норвегия, какво ще искат | StandartNews.com

Представители на управляващите в Афганистан талибани пристигнаха в Осло, където в понеделник ще се срещнат с дипломати от Съединените щати, Франция, Великобритания, Германия, Италия и Европейския съюз.

Dелегацияta е водена от изпълняващия длъжността външен министър Амир Хан Мутаки. 

Това са първите официални преговори, което талибаните водят в Европа, откакто завзеха властта в Афганистан миналия август. 

Очаква се те да искат международна финансова помощ заради хуманитарната криза в страната им. 

От своя страна Западът се очаква да постави пред талибаните условия, свързани с противодействието на тероризма и спазването на правата на жените. 

Външният министър на Норвегия Аникен Хуитфелд подчерта, че участието на талибаните в преговорите в Осло не означава официално признаване на тяхното управление. 

В неделния ден талибаните са разговаряли с членове на афганистанското гражданско общество, а срещата послужила за "разчупване на ледовете" , заявиха граждански активисти. 

Тя се състоя в навечерието на преговорите между ислямските фундаменталисти и западните дипломати, съобщи БНР. 

 От август международната помощ за Афганистан спря, а Съединените щати също замразиха активи на Афганистанската централна банка в размер на 9,5 милиарда долара, припомня БНР. 

Безработицата рязко нарасна, а заплатите на държавните служители не се изплащат от месеци в тази вече опустошена от тежки суши страна. Според данни на ООН гладът сега заплашва 23 милиона афганистанци, или 55 на сто от населението

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай