"Таксим" вдигна по тревога Истанбул

"Таксим" вдигна по тревога Истанбул | StandartNews.com

Ердоган заплаши с арести нарушителите на забраната за демонстрации

Противниците на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган се събраха  по улиците на Истанбул и големите градове, за да отбележат първата годишнина от събитията на площад "Таксим", съобщи АФП.

Правителството забрани всякакви събирания на емблематичния площад, като мобилизира 25 000 полицаи в Истанбул и осигури около 50 водни оръдия. Турският премиер заплаши, че органите на реда в Истанбул ще арестуват всеки, който се опита да наруши забраната на властите за провеждане на публични демонстрации в събота. Той уточни, че службите за сигурност са получили точни указания какво да правят и ще го направят без колебание. По-рано Ердоган призова младежите да игнорират призива за отбелязване на годишнината от протестите на истанбулския площад "Таксим", които прераснаха в бунт срещу неговата власт.

Турската полиция се мобилизира преди планираните за днес акции. "Една година по-късно хората, включително т.нар. артисти, призовават за демонстрации, но вие, турската младеж, няма да отговорите на този призив", каза Ердоган пред около хиляда младежи в Истанбул. Турският премиер критикува остро движението, което започна като квартална мобилизация за спасяването на истанбулския парк и се разрасна в гневен изблик срещу авторитарните тенденции на правителството с ислямистки корени. "Тези терористични организации манипулират нашите морално и икономически слаби младежи, за да атакуват нашето единство и да подложат нашата икономика на опасност", каза Ердоган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай