СЗО: Шунката и пържолата докарват 3 вида рак

СЗО: Шунката и пържолата докарват 3 вида рак | StandartNews.com

Консумирането на 50 г преработено месо под формата на наденички, бекон и шунка увеличава рисковете от развитие на рак на дебелото черво с 18%, показа изследване на Световната здравна организация. Докладът показва още, че червеното месо вероятно е и "канцерогенно" и също може да предизвика рак на панкреаса и рак на простата.

Учените от СЗО поставиха преработеното месо в същата рискова категория като арсеника, алкохола и цигарите. Под преработено месо експертите уточняват, че се разбира всяко месо, което е третирано чрез осоляване, сушене, ферментация, опушване и други процеси, които да подобрят вкуса му или да удължат годността му. Това обаче не прави месото толкова опасно, тъй като експертите посочват, че сандвич с бекон от време на време не може да навреди толкова, колкото тютюнопушенето. Учените смятат, че около 34 000 смъртни случая по света годишно са причинени от богато хранене с преработено месо.

За сравнение около 1 милион смъртни случая са предизвикани от тютюнопушене, а 600 хиляди от употреба на алкохол всяка година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай