Свободата на медиите най-ниска за последните 10 години

Свободата на медиите най-ниска за последните 10 години | StandartNews.com

Ню Йорк. България е на 78-о място в класацията за свобода на медиите на американската неправителствена организация Freedom House.

България е събрала 39 точки в класацията, при която 0 точки получават страните с най-свободни медии, докато последните по свобода на печата получават по 100 точки. По 39 и съответно на 78 място са още Индия, Черна гора, Антигуа и Барбуда, Салвадор. За определяне на точките държавите се оценяват в три подкатегории - правна, политическа и икономическа среда.

От държави от Европейския съюз по-ниско в класацията на Freedom House от България са Хърватия (83), Румъния (84) и Гърция (92). От европейските държави под България са още Албания, Косово, Босна и Херцеговина и Македония. Турция, Украйна и Русия влизат в списъка в несвободни медии.

Европа продължава да поддържа най-високото ниво на свобода на печата, но според средните данни на региона той бележи втория най-голям спад през 2013 г., показва докладът. Все пак европейски държави са на върха на класацията - Швеция, Норвегия, Холандия. Сравнително подобрение на медийната среда е отбелязано в Италия, която обаче остава в графата "частично свободни".

Глобалната свобода на печата е спаднала до най-ниското си равнище за последните 10 години, констатира докладът, като този спад отчасти се дължи на репресиите срещу медиите в Близкия изток.

Само един от всеки шестима души, или 14% от общото население на света, живее на място, където медиите са определени като свободни. Много по-голям дял - 44 на сто - живеят там, където медиите не са свободни. 42 на сто пък живеят на места, където медиите могат да се нарекат частично свободни.

„Наблюдаваме спад в медийната свобода на глобално равнище, предопределен от усилията на правителствата да контролират словото и да наказват тези, които го разнасят. Във всеки район на света миналата година видяхме правителства и частни „изпълнители" да нападат репортери, блокирайки физическия им достъп до достойни за отразяване събития, цензурирайки съдържанието и нареждайки политически мотивирани уволнения на журналисти", отбеляза Карин Карлекар, шеф на проекта, по който бе изработен докладът.

Тя съобщи, че властите в Русия и Китай са отказали да подновят или са заплашили да не дадат визи на известни чуждестранни кореспонденти, а правителството на Египет е отишло още по-далече, като е задържало редица хора от екипа на телевизия „Ал Джазира" по обвинения в подкрепа на тероризма, добави тя, изтъквайки някои от най-фрапантните случаи, описани в доклада.

Авторите отбелязват и някои позитивни промени, най-вече в африканските страни южно от Сахара, но като цяло доминиращата тенденция във всеки район на света е негативна. Освен тежките медийни репресии в Египет, Либия и Йордания, сериозно влошаване се наблюдава в Турция, Украйна и редица страни от Източна Африка и дори в сравнително свободното медийно пространство в САЩ.

От оценените 197 страни и територии през 2013 г., 63 от тях (32%) са определени като свободни, 68 - като частично свободни, и 66 като несвободни.

Като причини за покушенията срещу свободата на печата се посочват явните опити на правителствата на контролират новините чрез натиск върху журналистите, отразяващи чувствителни теми и събития, чрез ограничаване на дейността на чуждестранните кореспонденти и чрез затягането на ограниченията върху новинарските сайтове в интернет и социалните медии. Някои медийни собственици издават също така указания какво и как да се отразява или уволняват най-непокорните журналисти, констатира докладът.

10-те страни с най-нисък рейтинг на свобода на печата са Бахрейн, Сирия, Куба, Екваториална Гвинея, Иран, Еритрея, Беларус, Туркменистан, Узбекистан и Северна Корея. На върха на класацията пък са Холандия, Норвегия, Швеция, Белгия, Финландия, Дания, Исландия, Люксембург, Швейцария и Андора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай