Петък,

Свобода в Литва! Без повече зелени сертификати

От: Агенция Стандарт -
483
Свобода в Литва! Без повече зелени сертификати
A
A
A

Литва прекрати използването на здравни COVID сертификати въпреки устойчиво високото равнище на зараза с коронавирус в страната, предаде ДПА.

От днес вече не е необходимо да се представя т.нар. зелен паспорт за ваксинирани или преболедували лица, които искат да посетят ресторанти, магазини, културни или развлекателни събития.

В същото време отпадна изискването хора с определени професии - в здравеопазването и образованието, да си правят редовни тестове за коронавирус.

Литовското правителство обаче въведе някои нови изисквания. Те включват и това всеки клиент да разполага с 15 квадратни метра пространство в търговски обект.

По-строги правила все още важат за ресторанти и обществени събития. Задължителните предпазни маски, социалната дистанция и хигиенните изисквания също остават в сила.

Според здравното министерство ваксинационният сертификат в началото е изиграл важна роля в сдържане на пандемията от коронавирус.

Успоредно с разпространението на особено заразния вариант „Омикрон“ обаче, има риск от зараза както за неваксинирани, така и за ваксинирани и преболедували, което означава, че ефективността на ваксинационните сертификати е значително намалена.

Правителството не изключи повторно въвеждане на зеления паспорт, ако се наложи. Литва го въведе в дигитална форма през май 2021 г. Оттогава COVID сертификатът е бил изтеглен от над 2 милиона души поне веднъж и повече от 13 милиона пъти общо.

В Литва, както и в много други държави, вариантът „Омикрон“ на коронавируса увеличава разпространението си. От близо 3-милионното население на Литва, регистрираните случаи са 740 000, а починалите с COVID са 7900.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички