Свлачища разместват сухопътни мини в Босна

Свлачища разместват сухопътни мини в Босна | StandartNews.com

Продължава критичната ситуация на Балканите след разрушителните наводнения през последната седмица. Близо 30 души са жертвите в Босна, съобщава Balkaninsight.

По информация на АФП общо жертвите в Босна, Сърбия и Хърватия са най-малко 44.

Домовете на хиляди хора са под вода в Самач, Бръчко, Биелина и Орашие. Сериозно засегнати са и Олово, Маглич, Завидовичи, Сански мост и Добой.

Независимо, че последните два дни дъждовете спряха, реките Дрина, Босна, Врбас, Уна и Сана са излезли от коритото си.

В резултат на бедствията са се активизирали десетки свлачища в Босна, което от своя страна създава предпоставка за свличане на огромния брой сухопътни мини, останали от войната през 90-те. Има опасения, че наводненията са преместили мините и маркировката, която обозначава тази опасност.

Близо 300 свлачища в района са оставили цели села без дом, съобщиха представители на местните власти.

„Положението е катастрофално", заяви босненският министър на изселниците и бежанците Адил Османович.
За три дни в региона паднаха дъждове, колкото е обичайното количество за тримесечен период.

Почти една трета от Босна, главно в североизточната част, прилича на огромно кално езеро, с къщи, пътища и железопътни линии под вода. Официални босненски представители казват, че около 1 млн. души, или повече от четвърт от населението на страната, живее в най-тежко засегнатите зони.

Докато водата започва да се отдръпва в някои части на Босна, крайбрежните райони по река Сава остават наводнени, а на много места водата се покачва.

В Сърбия ситуацията е не по-малко тежка. Столицата Белград посреща първата голяма вълна. Втората се очаква от Хърватия. Началникът на кризисния щаб в Щабац генерал Любиша Дикович издаде заповед за евакуация на жителите на селата по течението на река Сава, предаде сръбското електронно издание Pres online.

До момента е потвърдена смъртта на 17 души, включително 12 в Обреновац, но властите очакват броя на загиналите да се увеличи,.

Над 20 хиляди души са евакуирани в страната.

Според SkyNews наводненията на Балканите са предизвикали 3 хиляди свлачища.

Междувременно нивото на река Дунав в българския участък продължава да се покачва и това ще продължи до края на седмицата, съобщи изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Георги Георгиев пред БНР.

Според Агенцията около четвъртък и петък ситуацията ще се усложни заради сведения, че от хидровъзела "Железни врата" в Сърбия ще бъдат изпуснати по-големи водни количества.

Районът под хижа "Приста", където се намира рибарското селище в Русе, вече е залят от вода заради покачването на река Дунав, съобщи БГНЕС. Опасност за населението няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай