Светът най-много обича Германия

Според ново проучване на Галъп Германия е най-уважаваната държава в света

Светът най-много обича Германия | StandartNews.com

Германия е най-уважаваната страна в света за трета поредна година, оставяйки САЩ в тежка битка за второ място с Китай и Русия, според ново проучване на световното лидерството, съобщи "Гардиън".

Годишната анкета, проведена от Gallup, хвърля повече съмнение върху твърдението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в петък , че САЩ са „перфектно позиционирани“ да водят свободния свят в ново идеологическо съперничество с Китайската комунистическа партия.

САЩ имаше 33% глобално одобрение за 2019 г., само с един процент точка пред Китай и 3% пред Русия. Германия надминава и трите с голяма преднина с 44% рейтинг.

Проучването е проведено с хиляда човека във всяка от 135 страни по целия свят през 2019 г., преди да дойде коронавирусът. Световният статут на Вашингтон може да пострада още повече в светлината на неговото лошо управление по време на пандемията, която остави САЩ като един от най-засегнатите райони от вируса.

Доналд Тръмп твърди, че е накарал САЩ да бъдат уважавани отново в света, но данните от анкетите предполагат обратното. САЩ беше най-уважаваната страна в света всяка година по време на управлението на Обама, с изключение на една, когато тя беше на второ място зад Германия през 2011 г., но след встъпването на Тръмп в длъжност нейната популярност спадна с 18 процента, възстановявайки се след това на малко над 30%.

„ Когато четете последните резултати в този доклад за това как светът оценява ръководството на основните световни сили, лидерите, които осигуриха най-голяма сигурност (по време на пандемията), са направили най-доброто“, каза главният редактор на Gallup Мохамед Юнис.

„Дългогодишната канцлерка на Германия Ангела Меркел, обичана или мразена, беше един от най-предвидимите лидери в силно несигурни времена както в Европа, така и в световия ред.“

Юнис добави, че коронавирусът може още повече да влоши образа на Америка: „Образът на американското ръководство в частност може сериозно да пострада, тъй като светът вижда, затрудненията на американските щати и федералното правителство да поставят под контрол заразата.“

Одобрението на ръководството на САЩ е най-ниското сред традиционните съюзници на страната в Европа, където 61% не одобряват резултатите му и само 24% одобряват. Във Великобритания данните са 65% неодобрени - 25% одобряват, с подобен резултат са във Франция. В Германия ръстът на САЩ е още по-лош: 78% не одобряват и само 12% се възхищават на ръководството, идващо от Вашингтон.

Единственият континент, на който САЩ поддържат цялостен положителен имидж, е Африка, където мнозинство от 52% одобрява, но това също е далеч от 85-те% подкрепящи САЩ африканци през 2009 г., веднага след избирането на Барак Обама.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай