Световните сили разделени в позициите си за Сирия

Световните сили разделени в позициите си за Сирия | StandartNews.com

Санкт Петербург. Лидерите на страните, членки в срещата на Г-20, потвърдиха разделението в позициите си по повод драматичните събития в Сирия, предаде АФП, позовавайки се на информация от италианския премиер Енрико Лета.

„Лидерите на страните, участващи в срещата на върха „Г-20" приключиха работната сесия на официалната вечеря. Разделението на позициите по отношение на конфликта в Сирия остава", написа Лета в коментар в социалната мрежа „Туитър".

Руският президент Владимир Путин се срещна с британския премиер Дейвид Камерън след приключването на официалната вечеря на срещата на страните от Г-20, предаде РИА Новости.

„По време на срещата Камерън и Путин обсъдиха още веднъж ситуацията в Сирия. Двамата също така потвърдиха намерението си да развият сътрудничеството си в най-широк спектър от области", заяви Димитрий Песков, прессекретар на руския президент.

ООН поиска от международната общност да отдели допълнително 4,4 милиарда долара за хуманитарни нужди, включително за кризата в Сирия, предаде Интерфакс.

„Аз съм изключително благодарен за цялата хуманитарна помощ, оказвана така щедро на сирийския народ. Продължавам да търся спешно допълнителни средства за хуманитарна операция заради постоянни нужди. Ние формирахме нова бюджетна формула във връзка с хуманитарната ситуация и ситуацията с бежанците и молим за отделянето на около 4,4 милиарда долара", заяви Бан Ки мун в обръщението си към лидерите на страните, участнички в срещата на Г-20. 

Генералният секретар на ООН заяви още, че хуманитарната криза в Сирия е безпрецедентна в най-новата история и призова лидерите на страните-участнички в срещата на Г20 да намерят политическо решение на конфликта, предаде РИА Новости.

„Това е безпрецедентна по мащаби хуманитарна криза в най-новата история. Светът трябва да направи всичко възможно, за да прекрати страданията на сирийския народ", отбеляза ръководителят на ООН на сутрешна среща в кулоарите на Г20, посветена на обсъждането на хуманитарната инициатива за Сирия.

„Трябва да проучим възможностите за избягване на по-нататъшна милитаризация на конфликта и да възобновим търсенето на пътища за политическо урегулиране", коментира Бан Ки-мун.

Анкара. Заместник-председателят на парламентарната група на опозиционната Партия на националистическото движение (ПНД) Октай Вурал направи изключително остри изявления по повод евентуалната военна операция срещу Сирия, съобщи телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Октай Вурал защити позицията, че с решението за военна намеса в арабската страна всъщност се защитават интересите на САЩ, а евентуалната военна операция в Сирия реално представлява директна заплаха за Иран. Турският националист обръща внимание, че в случая премиерът Реджеп Тайип Ердоган действа заедно с терористичните босове и с войнолюбците, като го обвинява в пълна безпринципност и демагогия, посочи още канал Си Ен Ен Тюрк.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган разговаря по време на форума на Г-20 в Санкт Петербург с президента на САЩ Барак Обама за последната обстановка в Сирия след използваното химическо оръжие, информира турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк. Срещата се стоя след официалната вечеря и на нея са разменени мнения за евентуална международна военна операция в арабската страна. Двамата лидери са се договори днес да се срещнат отново за провеждане на по-подробен разговор по най-актуалната световна тема, посочи още турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк.

Вашингтон. Американският президент Барак Обама отложи предприемането на военни действия срещу режима на Башар Асад минимум за 10 дни, пише "Таймс".
Изненадващото решение на американския президент може би ще окуражи сирийския президент Башар Асад да защитава властта си от една страна. Като че ли обаче това е политическа игра на покер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай