Световните цени на храните продължават да скачат

Скокът е заради зърнените култури и растителните масла, обявиха от Организацията за прехрана и земеделие към ООН

Световните цени на храните продължават да скачат | StandartNews.com

Световните цени на храните са се повишили за четвърти пореден месец в резултат на силно поскъпване на зърнените култури и на растителните масла, съобщи в четвъртък от агенцията на ООН за храните, цитирани от Ройтерс и БНР.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, се повиши през септември с 5,1%, достигайки 97,9 пункта спрямо 95,9 пункта през август. Спрямо година по-рано ценовият индекс нарасна с 13,6 на сто.

Базираната в Рим организация посочи също така, че реколтата от зърнени култури в световен мащаб вероятно ще достигне рекордно ниво през 2020 година, въпреки че FAO леко занижи предишните си прогнози.

"По-високите котировки на цените на пшеницата доведоха до увеличението на общия ценови индекс на храните, което беше стимулирано от оживената търговска активност на фона на опасения относно производствените перспективи в южното полукълбо, както и от сухото време, засягащо посевите на зимна пшеница в цяла Европа", отбеляза FAO.

Цените на царевицата, соргото и ечемика се повишиха, докато на ориза спадна с 1,4% с оглед на забавяне при неговото търсене.

В същото време индексът на цените на растителното масло се повиши с 6% до 8-месечен връх благодарение главно на нарастващите ценови котировки на палмово, слънчогледово и соево масло.

Индексът на млечните продукти се промени слабо през септември, като бяха отчетени умерени увеличения при цените на маслото, сиренето и обезмасленото мляко на прах, които обаче бяха компенсирани от ценови спад при пълномасленото мляко на прах.

Средните цени на захарта пък спаднаха с 2,6% спрямо август, отразявайки очакванията за глобален производствен излишък за новия сезон 2020/2021 година.

Ценовият индекс на месото се понижи с 0,9% на месечна база и отбеляза спад с 9,4% на годишна база, като котировките на свинско месо спаднаха вследствие на китайския ход за забрана на вноса от Германия след откриването на африканска чума по свинете в най-голямата европейска икономика .

FAO ревизира своята прогноза за зърнените култури за сезона през 2020 г. с 2,5 милиона тона, отразявайки по-ниските очаквания за глобален добив.

Въпреки това намаление агенцията по храните на ООН все пак очаква рекордна реколта през тази година от 2,762 милиарда тона, което е с 2,1% повече от нивата за 2019 г.

Прогнозата за световното потребление на зърнените култури през сезона 2020/21 г. беше определена на 2,744 милиарда тона, което е с 2,8 милиона тона по-малко от предходната оценка на FAO, но и с 54,5 милиона тона над прогнозата за сезон 2019/20 година.

Прогнозата за световните запаси от зърнени култури към края на сезоните през 2021 г. беше определена на 890 милиона тона, което е с 5,9 млн. тона по-малко от предишната оценка, но все още представлява рекордно високо ниво, отбеляза Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай