Световни медии отбелязват атентата срещу Гешев

"Бомбен атентат в България срещу колата на главния прокурор", пише АП

Световни медии отбелязват атентата срещу Гешев | StandartNews.com

Не една световна медия отрази атентата срещу главния прокурор на България Иван Гешев, съобщава "Фокус".

Асошиейтед прес публикува материал със заглавие: "Бомбен атентат в България срещу колата на главния прокурор".

Европейската редакция на "Политико" написа: "Българският главен прокурор оцеля след бомбен атентат срещу автомобила му, твърдят службите" и допълва, че "никоя група не е поела отговорност за предполагаемата атака от понеделник". Темата отразиха и АФП, Ей Би Си, Фокс Нюз, Дойче Веле, Радио Свободна Европа и редица други.

АП публикува информацията, че главният прокурор на България е останал невредим, след като бомба е избухнала на магистрала близо до столицата София, докато кортежът му се е движел към столицата.

"Главният прокурор и семейството му са били обект на терористичен акт", заявява пред журналисти директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Той добавя, че инцидентът не е опит за сплашване, а покушение и за щастие няма пострадали.

Сарафов разказва, че около 11.30 ч. в понеделник главният прокурор Иван Гешев е пътувал за София, когато на остър завой на пътя, който е трябвало да се премине с по-ниска скорост, е избухнала бомба. Той заявява, че експлозията е оставила кратер с дълбочина 30-40 сантиметра (12-16 инча) с диаметър близо 3 метра (10 фута).

Силата на взрива е била еквивалентна на не по-малко от 3 килограма (6 фунта, 10 унции) тротил, според първоначалните експертни оценки.

"Убеден съм, че ще стигнем до извършителите. Държавата не може да си позволи подобни инциденти. Това е посегателство срещу държавността. Това дава сигнал на европейските партньори, че България не може да защити своите институции. В момента главният прокурор е на сигурно място", цитират от медията думите на Сарафов.

"Образувано е наказателно производство за терористичен акт", съобщава Сарафов. "Случаят се третира изключително сериозно. "Претърсва се за детонатори и осколки", цитират от медията Сарафов и допълват, че "устройството е било настроено не просто да взривява, а да убива".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай