Световната банка занижи оценката за растежа на Русия

Световната банка занижи оценката за растежа на Русия  | StandartNews.com

Москва. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Руската федерация през тази година ще има увеличение само с 1,8% според актуализирания доклад на Световната банка (СБ), цитиран от руския портал "Вести".

Анализаторите на Сетовната банка ревизираха в посока понижение прогнозите си за растежа на руската икономика поради очакванията за слаб резултат през третото тримесечие. Предишната прогноза на международната институция за ръста на БВП бе за 2,3%.

"Икономическата активност през третото тримесечие на 2013 г. ще остане слаба в съответствие с основния ни сценарий", посочват в доклада си експертите от СБ.

Актуализираното изследване на банката коригира растежа в периода юли-септември до 1,5 на сто спрямо предходните прогнози за покачване от 2,5%. Прогнозата за последното тримесечие на настоящата година пък се запазва при ниво от 2,6%.

СБ направи поправка и в прогнозата си за икономическия растеж на Руската федерация за 2014 г. Предварителните очаквания за покачване на БВП с 3,6 на сто бяха заменени с нова оценка за растеж от 3,1% през следващата година.

Понижените очаквания се дължат на факта, че по мнението на експерти руската икономика се развива почти до ръба на нейния пълен потенциал.

В бъдеще перспективите за растежа на Русия до голяма степен ще се определят от покачването на външното търсене и възстановяването на най-важните икономически партньори на Москва – страните от еврозоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай