Световната банка с голям жест към Турция след труса

Говори министър Мехмет Озхасеки

Световната банка с голям жест към Турция след труса | StandartNews.com

Световната банка е отпуснала значителна сума от $1 милиард за подпомагане на усилията за възстановяване на засегнатите от земетресението провинции в южната част на Турция, обяви министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мехмет Озхасеки.

Той отбеляза, че този заем ще изиграе ключова роля в напредъка на инициативите за възстановяване в засегнатия от земетресението регион.

Значителна част от заемния пакет в размер на $684,8 милиона е отпуснат директно на министерството. Озхасеки очерта разпределението на тези средства, като „$296,5 милиона от тях ще бъдат насочени към жилищни проекти на министерството в селските райони в зоната на земетресението. Други $388,3 милиона ще бъдат насочени към инфраструктурни проекти в засегнат от земетресение район“.

Министърът подчерта, че заемът, предназначен за селските райони, ще бъде използван за възстановяване на основната инфраструктура и социални обекти в селата. Това включва обновяване на водоснабдителни мрежи, съоръжения за управление на твърди отпадъци, общински противопожарни станции, както и повредено аварийно и общинско оборудване.

Освен това пожарните и спасителните автомобили и превозните средства за събиране на твърди отпадъци в района на земетресението също ще бъдат модернизирани.

Съобщението последва предишен проект на Световната банка, насочен към предотвратяване на затварянето на жизнеспособни микро, малки и средни предприятия (ММСП), засегнати от икономическите сътресения в резултат на земетресенията.

Този проект с бюджет от $450 милиона се стреми да осигури непрекъснатост и устойчив растеж на тези предприятия в 11-те провинции, засегнати от земетресенията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай