Сушата бавно прояжда Европа. Хиляди остават без надежни водоизточници

Основен виновник за това са климатичните промени

Сушата бавно прояжда Европа. Хиляди остават без надежни водоизточници | StandartNews.com

Европа продължава да се задушава в хватката на горещата вълна тази година, но някои райони от стария конститент започват да изпитват и други проблеми, свързани със сушата, съобщава euronews.com.

Южна Франция страда от суша, невиждана от години. И ако миналата 2022 година в страната бе най-горещата, то и през тази Франция се бори с топлото време и климатичните промени. Високите температури и малкото валежи доведоха до проблеми с питейната вода в цялата страна. 

През юни Европейската агенция по околна среда класифицира една трета от континента, че е в опасност от суша, като 10% от континента вече изпитва на гърба си кризата. Но не само Франция страда от високите температури. Други страни, в които се наблюдава такъв проблем са Гърция, Сицилия, Италия и Испания. Припомняме, че юли бе най-топлият месец, регистриран на планетата, откакто се правят изследвания. 

Екстремните метеорологични явления зависят от Ел Ниньо, както и от ефектите на емисиите парникови газове върху околната среда. Сушата във Франция не е резултат само от тазгодишната гореща вълна. Но е следствие от повече от година високи температури. Данните показват, че в периода 21 януари - 21 февруари в страната не е валял въобще дъжд. Въпреки валежите през последните месеци, земята остава твърде суха, а това означава, че по-голямата част от водата се абсорбира от растенията. В резултат на това страдат и подпочвените води. 

Въпреки че проблемите със снабдяването с вода това лято са сериозни, те все още не са толкова лоши, колкото миналата година, когато близо 700 дивизии останаха без вода поне за част от всеки ден. Специалистите казват, че  благодарение на мерките, въведени през лятото на 2022 г., страната е успяла да „предвиди, че ситуацията ще бъде сложна“.

Ако не бъдат предприети необходимите мерки за борба с климатичните промени се очертава в следващите години да имаме още по-сериозни проблеми с водата, температурите и живота, алармират учени. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай