Супер вторник в САЩ. Ключов ден за Байдън и Тръмп

Избирателите гласуват в 15 щата

Супер вторник в САЩ. Ключов ден за Байдън и Тръмп | StandartNews.com

Ключов ден за американския президент Джо Байдън и основният му опонент в президентските избори Доналд Тръмп. Днес в Съединените щати е Супер вторник - най-големият ден в първичните избори преди президентските избори през ноември. Избирателите гласуват в 15 щата и една територия, за да решат кой влиза в битката за Белия дом.

Изходът от вота ще засили или ще отслаби позициите на Джо Байдън и Доналд Тръмп, които се стремят към реванш през есента. На този фон, Върховният съд на Съединените щати върна правото на Тръмп за участие в първичните избори, отменяйки решението на съда в Колорадо.

Сред ключовите щати са Калифорния и Тексас, чиито резултати ще имат решаващо значение в надпреварата. В тези два щата ще се разпределят най-много делегати между кандидатите за номинациите на републиканците и на демократите за президентския вот през ноември.

След вота във вторник се очаква Джо Байдън и Доналд Тръмп да затвърдят преднината си. И двамата победиха убедително във всички щати, където до момента се проведоха предварителни избори.

Тази нощ Доналд Тръмп прибави към сметката си още три щата. Досега той е събрал общо 247 делегати, а Джо Байдън – 206.

Като основна тема на предварителните избори се очерта миграцията. Затова през тази седмица в един и същи ден Тръмп и Байдън посетиха границата с Мексико.

В същото време Върховният съд на САЩ отмени решението на Колорадо да не допуска Тръмп до изборите.  Съдиите единодушно отмениха решението на Върховния съд на щата от 19 декември, с което Тръмп бе премахнат от листата за първичните избори на Републиканската партия с аргумента, че е участвал в насърчаване на бунта на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия.

Решението слага край на опитите в Колорадо, Мейн, Илинойс и други щати да изключат Тръмп от избирателните списъци.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай