Суданка роди окована в затвор

Суданка роди окована в затвор | StandartNews.com

Мериам е осъдена на обесване заради брак с християнин

Суданка на 27 години, която бе осъдена на смърт заради брак с християнин, роди второто си дете в затвора, докато чака да бъде обесена, съобщи в. "Дейли мейл". Присъдата на Мериам Ибрахим шокира света по-рано този месец. Тя бе осъдена на смърт, тъй като според обвинението е сменила вярата си и от мюсюлманка е станала християнка. В Судан властва шериат и това според ислямския закон е недопустимо.

Младата жена е родила дъщеря си Мая в сряда, докато краката й били оковани във вериги в затвора, разказа съпругът й Даниел Уани. Той е американски гражданин, християнин, и именно това е причината за тежката присъда на жена му. Уани разказва, че отначало не го пускали да види съпругата и дъщеря си в затвора, но накрая с помощта на адвокат успял да си уреди достъп. Щом бил пуснат вътре, Мериам веднага била освободена от оковите.

27-годишната жена е прекарала в затвора последните четири месеца, окована за пода, въпреки че е била бременна. Заедно с нея там е и 20-месечният й син Мартин. Властите не разрешават детето да бъде отглеждано от християнин.
Причина за драмата, потресла целия свят, са ислямските закони, властващи в Судан. Самата Мериам е дъщеря на майка християнка и баща мюсюлманин. Тя обаче е израснала само с майка си и е отгледана като християнка, като посещавала църква редовно още от дете. Затова и бракът й с християнина Даниел не е сензация. Според суданското законодателство обаче тя е мюсюлманка, тъй като баща й е мюсюлманин. Така бракът с християнин означава смяна на религията, което се наказва със смърт. Раждането на дъщеричката Мая позволява временно отлагане на изпълнението на присъдата. Според суданските закони тя може да остане жива, докато кърми детето, но не повече от две години. Това означава, че Мериам може да бъде екзекутирана в произволен момент в близките две години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай