Строс-Кан съветва сръбското правителство безплатно

Строс-Кан съветва сръбското правителство безплатно | StandartNews.com

Белград. Бившият директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан ще съветва сръбското правителство безплатно първите три месеца. Това заяви самият той пред журналисти, предадоха световните медии.

Строс-Кан, който бе избран за икономически съветник на сръбското правителство, пристигна в Сърбия във вторник и още на първия си работен ден се срещна с вицепремиера Александър Вучич, министъра на икономиката Саша Радулович и министъра на финансите Лазар Кръстич.

На пресконференция след разговорите той каза, че ще се постарае да помогне на сръбския народ да преодолее проблемите си. "Разбира се, няма да е лесно - световната икономика е в криза. Сръбската икономика също се сблъска със сериозни проблеми, но те са преодолими и ако се положат достатъчно усилия, може да се постигне успех", заяви Строс-Кан.

Той добави, че няма "вълшебна пръчка", за да оправи незабавно нещата в икономиката, но изрази увереност, че резултатите от работата на новото сръбско правителство скоро ще станат видими. "Аз ще давам съвети, а кабинетът ще взема решения и ще ги изпълнява", отбеляза съветникът.

Вучич отбеляза, че Строс-Кан е един от най-добрите специалисти в света и сръбското правителство оценява високо неговото съгласие да стане съветник. Той съобщи, че скоро правителството ще състави краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план за излизане от кризата, а Строс-Кан няма да остане за постоянно в Сърбия, а периодично ще дава консултации.

"Подготвени са три пакета мерки, свързани с държавния дълг, бюджетния дефицит и данъчната политика, за чието изпълнение ще работят два екипа - един в Белград и един в Париж", уточни Вучич.

Преди да оглави МВФ (2007 - 2011 г.), Доминик Строс-Кан е натрупал голям опит, работейки в ключови френски министерства. В различни години той е бил министър на промишлеността, икономиката, финансите. Три пъти е избиран за депутат във френския парламент и е ръководел парламентарната комисия за финанси.

Репутацията на Строс-Кан пострада заради обвиненията в сводничество, които бяха повдигнати срещу него във Франция. На днешната пресконференция новият съветник на сръбското правителство отказа да коментира този скандал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай