Стрелецът в Париж се оказа психопат

48-годишният Абделхаким Дехар е рецидивист, анархист, "алжирски шпионин" и антикапиталист

Стрелецът в Париж се оказа психопат | StandartNews.com

Предполагаемият стрелец, който подлуди френската полиция, споменава в свои писма за фашистки заговор, критикува злодеянията на капитализма и манипулирането на масите от медиите. Това съобщи прокурорът на Париж Франсоа Молен (на снимката), цитиран от АФП.

48-годишният Абделхаким Дехар бе арестуван в сряда вечерта. Той бе открит в състояние на полусъзнание в кола на паркинг близо до Париж, след като е взел голямо количество медикаменти. Мъжът, за когото се предполага, че в понеделник рани фоторепортер в редакцията на в. "Либерасион" и откри огън пред офис на банка "Сосиете женерал" в "Дефанс", е наложена мярка за неотклонение задържане под стража за опити за убийство и отвличания, уточни прокурорът Франсоа Молен. Според магистрата Дехар е единственият участник в кървавия екшън в Париж и в парижкото предградие. Френският министър на вътрешните работи Манюел Валс потвърди самоличността на търсения Абделхаким Дехар и каза, че по всичко изглежда, че стрелецът най-вероятно е направил опит да се самоубие.

Задържането му слага край на двудневното издирване, в което бяха мобилизирани всички сили на полицията в Париж и предградията му. Стотици граждани съдействаха като свидетели на силите на реда, които разпространиха снимки от записи на видеокамери.

Абделхаким Дехар не за първи път разиграва полицията и се превръща в топновина. През 1998 г. той бе осъден на 4 години затвор в афера, която подлуди медиите. Пратен е зад решетките, защото купил оръжие, използвано при въоръжен грабеж, завършил с жертви. Шумното дело е срещу революционните анархисти Флоранс Рей и Одри Мопен. Става въпрос за масово убийство в Париж през 1994 г., когато анархистите убиват петима души, включително трима полицаи. Делото предизвика остра полемика във Франция, беше повдигнат дори въпросът за отменяне на смъртното наказание в страната. Съгласно психиатрична експертиза проявявал склонност към фантазиране, но без признаци на лудост.

По време на процеса тогава 33-годишният Дехар се опитва напразно да убеди съда, че е агент от Алжирското военно разузнаване, натоварен с мисия да проникне в средите на ултралевите френски анархисти, които имали връзки с фундаменталисти в Алжир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай