Стрелба и убийства на изборите в Турция (обзор)

Местният вот е тест за доверие към Ердоган

Стрелба и убийства на изборите в Турция (обзор) | StandartNews.com

Най-малко осем души бяха убити при сблъсъци между групи, подкрепящи различни кандидати на местните избори в Турция, съобщи в. "Хюриет". Вчерашният вот за местни и общински власти са се превърнали в своеобразен референдум за премиера Реджеп Тайп Ердоган и неговата партия, отбелязва Ройтерс.

Шестима души бяха убити, а четирима ранени при престрелка между две семейства в село Явачък, област Илван, провинция Шанлъурфа, намираща се близо до границата със Сирия. Конфликтът избухнал около обяд, по време на разгорещен спор между опониращи си кандидати за кмет на селото и техни симпатизанти. В престрелката са били използвани пистолети, ловни пушки и дори автомат "Калашников". Наложило се намесата на тежковъоръжени жандармеристи, които да умиротворят селото. В областта Сиверек, също провинция Шанлъурфа, над 9 души са ранени при възникнали безредици, след като семейство започнало да твърди, че е нарушено правилото за анонимност на изборите. В южната провинция Хатай, граничеща със Сирия, двама души са загинали при престрелка между роднините на независими кандидати в село Гюлбаши.

По данни на държавната избирателна комисия над 52 690 000 души имаха право да гласуват на местните избори, а избирателните секции са общо 177 044. Вотът е тест за одобрението към правителството, а по-рано в неделя премиерът Реджеп Ердоган заяви, че победа за неговата "Партия на справедливостта и развитието" ще покаже, че избирателите се вълнуват повече от икономическото благополучие на страната си, отколкото от корупционните скандали, разтресли управляващите в последните месеци. Прогнозите са ПСР да спечели 45%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай