Страшен ужас в Белград! Валят бомбени заплахи срещу училища

Сигнали за бомби бяха получени и за няколко белградските мостове

Страшен ужас в Белград! Валят бомбени заплахи срещу училища | StandartNews.com

Десетки сигнали за поставени бомби бяха регистрирани в Белград вчера, включително към училища. Предупрежденията са дошли от няколко страни, съобщава днес сръбският вестник "Данас“.

Изданието отбелязва, че наред с прокуратурата, която се занимава с организираната престъпност, в разследването се е включила и прокуратурата за високотехнологични престъпления. Тя анализира събраните досега данни и се надява скоро да има конкретна информация, която да съобщи на обществеността.

Нещата са комплексни. Не можем да преценим за какво време става дума. Внимателно анализираме данните, посочиха пред "Данас“ източници близки до прокуратурата за високотехнологични престъпления, като допълват, че вниманието не е насочено към една държава, а към няколко.

„Данас“ отбелязва, че е имало информации в медиите, че изпратените електронни писма с предупрежденията за бомби са дошли от руски технологичен гигант, по-известен като "руския Гугъл", но наличната информация сочи, че заплахите са дошли от адреси от няколко страни.

В 21 училища вчера преди началото на втората смяна в Белград пристигнаха сигнали за бомби. Мейлите със сигнала са изпратени от същия адрес, от който е изпратен и сигналът до 97 училища вчера сутринта.

Сигнали за бомби бяха получени за няколко белградските мостове, за Народния музей, за стадиона "ТС Стадион" и за общинското предприятие "Белградски водопровод и канализация“ .

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин заяви по повод многобройните фалшиви сигнали за поставени бомби, че срещу Сърбия се „води специална война“ и че истинската цел е да се попречи на Белград да води самостоятелна политика, а също така да бъде принудена да взима решения под натиск и в страх, информират сръбските медии.

Срещу Сърбия се води специална война. Заплахи идват от различни адреси от няколко европейски държави до адресите на институции, новинарски издания и компании. Атаките срещу страната ни не са инициирани или извършени от отделно лице,  става дума за масови, организирани и много скъпи хакерски атаки, водени от различни центрове за хибридна война, изтъкна Вулин.

Той призова гражданите да не се поддават на паника, да бъдат дисциплинирани и въздържани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай