Странна сънна болест мори села в Казахстан

Странна сънна болест мори села в Казахстан | StandartNews.com

Странна болест измъчва в продължение на две години населението на две села в Северен Казахстан - Калачи и Красногорск, в които живеят общо 810 души, повечето етнически руснаци и германци, пише "Гардиън". През последните две години на над 140 души в района се е случвало да заспиват внезапно, дори докато вървят, и да се събуждат без спомен за случилото се, отпаднали и с главоболие. Сънят на някои от тях продължавал до шест денонощия. Болестта засягала хора от всички възрасти - случвало се е деца да заспиват, докато са на училище. Някои от потърпевшите са имали и халюцинации. Според жители на района засегнати са били и домашни любимци. След разрастването на епидемията пациентите са масово диагностицирани с "енцефалопатия с неясен произход" - общ термин за мозъчно заболяване.

Много от местните хора са подозирали, че причината за случващото се е в затворените уранови мини, които не функционират от разпадането на СССР. След последните изследвания изследователите са заключили, че причината действително е в урановите мини. Според тестовете причината е повишено съдържание на въглероден оксид и въглеводороди във въздуха.
Според изследванията заради повишеното съдържание на тези газове процентът на кислород във въздуха е много понижен и това причинява сънната болест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай