Страните от Г7 искат регулация на дигиталните валути

Facebook обяви плановете си през юни да пусне своята цифрова валута

Страните от Г7 искат регулация на дигиталните валути | StandartNews.com

Финансовите министри и централните банкери от Г7 категорично подкрепиха необходимостта от регулиране на цифровите валути, се казва в изявление на Министерството на финансите на САЩ след виртуална среща.

Германският финансов министър Олаф Шолц излезе с остро изявление след срещата, подчертавайки опасенията си относно разрешаването на пускането на криптовалутата Libra на Facebook - новоименувана Diem - в Германия и Европа.

„Вълкът в овча кожа все още е вълк“, каза той. „Ясно ми е, че Германия и Европа не могат и няма да приемат нейното навлизане на пазара, докато регулаторните рискове не са адресирани адекватно.“

Той добави: „Трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме, че валутният монопол остава в ръцете на държавите“.

Американският министър на финансите Стивън Мнучин беше домакин на 12-ата среща на финансовите служители от Г7 тази година, свързана с пандемията от COVID-19.

На срещата се обсъдиха текущите отговори на променящия се пейзаж на крипто активи и други цифрови активи и работата на националните власти за предотвратяване на използването им за злонамерени цели и незаконни дейности.

Страните от Г7 отново подкрепиха изявлението си за цифровите плащания, в което се казва, че те могат да подобрят достъпа до финансови услуги и да намалят неефективността и разходите, но трябва да бъдат „надлежно контролирани и регулирани“.

Facebook обяви плановете си през юни да пусне своята цифрова валута, но регулаторите по целия свят се опасяват, че това може да дестабилизира глобалната финансова система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай