Страх в Лондон, че Тръмп ще ги забрави

Опасенията са от политиката на изолационизъм, подкрепяна от президента на САЩ

Страх в Лондон, че Тръмп ще ги забрави | StandartNews.com

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс заяви, че не изключва Обединеното кралство в бъдеще да не може да разчита на военната подкрепа на САЩ, поради което британците трябва да са готови да се осланят на собствените си сили.

В интервю за в. "Сънди таймс" министър Уолъс изрази опасения от засилване на изолационизма на САЩ при управлението на президента Доналд Тръмп.

"Разтревожен съм, че САЩ може са се откажат от лидерските си позиции в света. Това ще е лошо за света и лошо за нас. Готвим се за най-лошото и се надяваме на по-добро", каза Уолъс пред изданието.

"През последната година САЩ изведоха войските си от Сирия, Доналд Тръмп каза в изявлението си за Ирак, че силите на НАТО трябва ги да заменят там и да дават повече в Близкия изток. Направените през 2010 г. предположения, че винаги ще сме в коалиция със САЩ, всъщност не отразяват мястото, което ще имаме", отбеляза британският военен министър.

Той каза още, че Великобритания е силно зависима от въздушната подкрепа на САЩ, от американските средства за разузнаване и следене, затова тя трябва да диверсифицира своите сили и средства.

В изказване тази седмица за активизиране на ролята на НАТО в Близкия изток, Тръмп подчерта, че откакто той е в Белия дом националната икономика е започнала да бележи бум и САЩ фактически са станали независими от доставките на енергоресурси от чужбина.

Във връзка с това, според Тръмп, са се променили и "стратегическите приоритети" на САЩ в Близкия изток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай