Стоянович се срещна с новия директор на Болшой театър

Стоянович се срещна с новия директор на Болшой театър | StandartNews.com

Москва. Министърът на културата д-р Петър Стоянович се срещна и разговаря в Москва с новия генерален директор на Държавния Академичен Болшой театър Владимир Георгиевич Урин. Двамата проведоха разговор за бъдещите възможности за обмен на спектакли и изпълнители между Националната опера в София и прочутия Болшой театър.

„Отминаха времената на държавно-управляваните и по социалистически задължителни обмени между нашите две държави. Ние вече отдавна сме на пазарен принцип. Така че ръководството на Болшой театър заедно с г-н Пламен Карталов – директор на нашата опера, ще търсят съвместно най-адекватните възможности за размяна на такива постановки. За гостуването на Софийската опера в Москва акад. Карталов е предложил един грандиозен проект - „Пръстенът на Нибелунгите" на Вагнер, по повод 200-годишнината от рождението на великия композитор. Но в края на краищата, нека дойдат тук на място и да уточнят репертоара - аз съм само посланик на това желание". С тези думи министър Стоянович коментира пред журналисти в Москва възможностите за бъдещото сътрудничество между емблематичния Болшой театър и Националната ни опера.

Министърът на културата посочи, че догодина може да очакваме гостуване на солисти от Болшой театър в спектакъла „Борис Годунов" на Мусоргски, който ще се състои през 2014 г. пред храм-паметника „Св.Александър Невски" в София. Проявата е посветена на честването на 100-годишнината от рождението на българския бас Борис Христов, на 90-годишнината от освещаването на катедралния храм „Св. Александър Невски" и 85-годишнината от рождението на незабравимия Николай Гяуров. Министър Петър Стоянович остана силно впечатлен от извършения наскоро основен ремонт на залите на „Болшой театър" и отбеляза, че днес този величествен храм на Мелпомена разполага с невероятни размери и възможности.

На журналистически въпрос как оценява посещението си в Москва като цяло, министър Стоянович подчерта, че то при всички случаи е било изключително полезно по няколко причини.

„Първо, то е полезно с конкретните проекти, които вече започнахме да движим в областта на киното, в областта на операта с моя колега - министър на културата на Руската Федерация, с когото разговаряхме включително дори за цифровизацията на културното наследство, книгите и кинематографическите произведения. Разбира се, за човек на културата да бъде в Москва е и наслада само по себе си от гледна точка на контекста, в който се намира. И трето, с успокоение виждам, че времето на прехода е премахнало старата задължителност на отношенията между Русия и България и е внесла в тях един много нов и интересен елемент, който върви паралелно с пазарния принцип. От една страна имаш пазарен принцип, а от друга страна - имаш историческата връзка на езика, на вярата, на културата. Хубавото е, че сега наистина можем да развиваме на една нова основа контактите ни в културата, има го само истинското послание и желание за разработването на тези отношения. Това е наистина един добър, модерен механизъм от 21-и век между тези две страни", подчерта министър Стоянович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай