Столтенберг: Армията на Косово ще се създаде със съгласието на малцинствата

Столтенберг: Армията на Косово ще се създаде със съгласието на малцинствата | StandartNews.com

Без изпълнение на някои условия или без съгласието на представителите на малцинствените етнически общности в най-младата държава на Балканския полуостров няма да има трансформация на Косовските сили за сигурност в армия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, пише македонското електронно издание „Локално", цитирано от "Фокус".

На въпрос дали НАТО ще се противопостави на създаването на армия на Косово, Столтенберг подчерта, че Алиансът е фокусиран върху събитията и се намира в постоянни консултации с властите в Прищина по този въпрос.

„Изказвам загриженост във връзка с последните инициативи за формиране на армия на Косово без изпълнение на необходимите условия, по-точно, без съгласието на представителите на малцинствените етнически общности в Косово. Създаването на войската трябва да мине през парламентарен процес и трябва да бъде в съответствие с Конституцията", категоричен бе норвежкият политик.

Миналата седмица подобно послание до косовските институции отправи и заместник-помощник генералният секретар на НАТО за операциите Джон Манза, припомнят от редакцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай