Столтенберг със съдбовно решение за бъдещето на НАТО

Какво следва

Столтенберг със съдбовно решение за бъдещето на НАТО | StandartNews.com

Йенс Столтенберг потвърди днес, че възнамерява да напусне поста на генерален секретар на НАТО, след като изтече мандатът му през есента на 2023 г. Той заяви това на срещата в Копенхаген, а изказването му беше публикувано на сайта на Алианса, предаде БНР.

"Дадох ясно да се разбере, че нямам никакви други планове, освен да напусна поста си през есента. На този пост съм два пъти по-дълго, отколкото планирах първоначално, и това е всичко, което мога да кажа по този въпрос", каза Столтенберг в отговор на въпрос дали ще се съгласи да продължи работата си като генерален секретар на НАТО, ако страните членки на Алианса го помолят за това.

Той също така изрази увереността си, че страните от НАТО ще успеят да намерят отличен негов приемник.

Генералният секретар на НАТО заяви още, че очаква на предстоящата среща на върха през юли съюзниците да се споразумеят за многогодишна програма, която да помогне на Украйна да покрие военните стандарти на Алианса.

"Очаквам, че ще договорим многогодишна програма, с която ще работим за това да помогнем на Украйна да премине от стандартите, доктрините и оборудването от съветската епоха към тези на НАТО, за да станат напълно оперативно съвместими с НАТО. Разбира се, това също ще помогне на Украйна да се придвижи към членство в Алианса", каза Столтенберг във видеообръщение към участниците в Срещата на върха за демокрация в Копенхаген.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски призова НАТО да вземе "положително политическо решение" за присъединяване на страната му към НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай