Столтенберг с ултиматум към Путин

Това е опасен момент за европейската сигурност, заяви генералният секретар на НАТО

Столтенберг с ултиматум към Путин | StandartNews.com

Русия трябва да избере между дипломатическо разрешаване на кризата в Украйна или изправяне пред икономически санкции от Запада и засилено военно присъствие на силите на НАТО по източния фланг на Алианса. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след разговори с британския премиер Борис Джонсън. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че е изпратил писмо до руския външен министър Сергей Лавров, в което предлага обсъждане на контрола върху ядрените оръжия и осигуряването на повече прозрачност около военните учения. „Готови сме да седнем на масата за преговори“, увери Столтенберг, но предупреди Москва, че ако избере конфронтацията, ще плати много висока цена. НАТО внимателно следи разполагането на руски войски в Беларус, което е най-голямото след края на Студената война, каза още Столтенберг.

"Това е опасен момент за европейската сигурност. Броят на руските сили нараства. Времето за предупреждение за евентуална атака намалява. НАТО не е заплаха за Русия, но трябва да сме подготвени за най-лошото, като същевременно оставаме силно ангажирани с намирането на политическо решение", заяви Столтенберг. 

Следващите дни ще са решаващи за развитието на кризата, която е най-опасният момент за сигурността на Европа в последните десетилетия, смята британският премиер Борис Джонсън:

"Честно казано, не мисля, че Кремъл е взел решение за нападение. Но това не означава, че е невъзможно много скоро да се случи нещо абсолютно катастрофално".

Джонсън подкрепи едновременното въвеждане на санкции, готовност за военен отговор и продължаване на диалога. На пресконференцията стана ясно, че следващата седмица НАТО ще обсъди възможностите за разгръщане на допълнителни батальони по югоизточния фланг. 

Днес в Полша пристигнаха 350 британски войници, които се присъединяват към 150-те, пристигнали през декември, съобщи Джонсън, който разговаря и с полския премиер Матеуш Моравиецки.

Тази вечер в Берлин е домакин на две срещи в опит за деескалация на напрежението. Външнополитически съветници на правителствата на Русия и Украйна с посредничеството на Германия и Франция продължават започнатите на 26-ти януари преговори в т.нар. „нормандски формат“. А по-късно канцлерът Шолц приема лидерите на трите балтийски държави, с които ще разговаря за възможностите за военни доставки за Украйна преди посещенията му в Киев и Москва идната седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай