Става страшно в Канада! Протестиращи антиваксъри поеха контрола

Демонстрантите командват парада, призна кметът на Отава

Става страшно в Канада! Протестиращи антиваксъри поеха контрола | StandartNews.com

Протестиращите срещу изискванията за ваксинация срещу COVID-19 в канадската столица Отава са повече на брой от полицаите и контролират ситуацията.

Това съобщи кметът на града Джим Уотсън

Демонстрантите блокираха части от града за десети пореден ден. Протестът, наречен "Конвой на свободата", започна като движение срещу въведеното от канадските власти изискване за ваксинация на преминаващите границата със САЩ шофьори на камиони, но прерасна в по-широка проява на недоволство против обществените здравни мерки и правителството на премиера Джъстин Трюдо, предаде БТА.

"Положението в момента е напълно извън контрол, защото протестиращите командват парада", заяви Уотсън по местно радио. "Те имат доста повече хора, отколкото са нашите полицаи", каза кметът. Полицията съобщи, че е повдигнала обвинения на четирима души за престъпления от омраза и разследва заплахи срещу обществени личности заедно с Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ.

Добре организираната блокада отчасти разчита на финансиране от поддръжници в САЩ, заявиха органите на реда. Висш член на либералното правителство на Канада каза, че лекотата, с която конвоят е блокирал района около парламента и привидното безсилие на полицията представляват "национално унижение".

Вчера хиляди хора протестираха в градове в Канада, включително Торонто, след като демонстрациите срещу изискванията за ваксинация се разраснаха от Отава към други места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай