Стана ясно кой оцеля в катастрофата с Келнер

Фотографът е бил близък както с милиардера, така и с дъщеря му - Ана Келнерова

Стана ясно кой оцеля в катастрофата с Келнер | StandartNews.com

 

48- годишният чех Давид Хорват е единственият оцелял от катастрофата на хеликоптера, изпълнявал полет за хели-ски в Аляска, при която загина милиардерът Петр Келнер и още четирима.

Photos show victims of horrific Alaska helicopter crash that left 5 dead

Хорват е десеткратен шампион на Чехия по сноуборд. Той е в тежко, но стабилно състояние в болницата в Анкъридж.

Дейвид Хорват (David Horváth) е един от пионерите на чешкия сноуборд, наложил се като нова дисциплина още през 80-те и 90-те години на миналия век. Той печели общо десет национални титли и има осем участие в Световното първенство през 1997-2001, където успява да спечели 14-то място.

След като завършва активната си спортна кариера, започна активно да се занимава с фотография.

David Horváth: Pád vrtulníku s Kellnerem přežil trenér snowbardingu |  iSport.cz

Близък е отдавна с Петр Келнър, фотографирал е често и дъщерята на милиардера - Ана Келнерова.

24-годишната дама е запалена конна ездачка, която печели на световни състезания. Член е на чешкия конен отбор. Британци я тренарт от малка. Печели първата си младежка титла през 2013 г. Четири години по-късно  е наградена с "The Women Rider of 2016" в категорията "млади ездачи" от Чешката федерация по конни езда.

Ден след катастрофата с баща й, американските власти продължавата да търсят причините.

„Екипът на Националния борд за транспортна безопасност ще проучи въпроси като летателната годност на машината, извършените операции, метеорологичните условия, записващите устройства и човешките действия. Нашите следователи ще работят за цялостно изследване на мястото на инцидента и събиране на фактическа информация. Мисията ни е да разберем не само какво се е случило, но и защо и да препоръчаме промени, за да не се повтаря”, посочи Том Чапман от Националния борд за транспортна безопасност, цитиран от Нова телевизия.

Хеликоптерът Еърбъс АS350 B3, който е на чартърната компания от Аляска "Soloy Helicoptersе“, е изпълнявал полет в отдалечен стръмен район, близо до глетчера Кник, когато се е блъснал в планината на около 4,5 метра под хребета и се е търкалял по склона около 270 метра преди да спре. Снимки от мястото на катастрофата показват хеликоптера, който е непокътнат на надморска височина от 1 676 метра.

Czech billionaire among 5 killed in Alaska helicopter crash

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай