Стачка затвори половината училища в Англия

Друг протест блокира гимназиите в Париж

Стачка затвори половината училища в Англия | StandartNews.com

Лондон. Стачка на учители от цяла Англия затвори голяма част от училищата в страната. В демонстрациите участват преподаватели от Лондон, Кумбрия, Югоизточна, Североизточна и Югозападна част на страната. Това съобщи BBC.

Учителите се противопоставиха на предложенията на министъра на образованието за заплащане на базата на определени показатели за тяхната успеваемост, за увеличаване на заетостта им, както и за промяна в пенсионната схема.

До момента BBC Лондон разполага с информация за работата на училищата в 33 лондонски квартала. От тях около 445 школа са напълно затворени, а 450 частично.

Днес ще има шествия на учителите в Лондон и Бристол. В тази връзка генералният секретар на прoфсъюза обясни, че съжалява за прекъсването на учебния процес на децата, но учителите трябва да отстояват правата си.

Стачката в четвъртък е поредната инициатива от кампанията на два от профсъюзите, които защитават правата на учителите във Великобритания. Правителството заяви, че демонстрациите утежняват живота на родителите и нарушават учебния процес на децата.

По-рано днес министърът на образованието Дейвид Лоус описа стачката като нещо "лошо както за ученици, така и за родители" и бе категоричен, че политика на правителството няма да се промени.

Същевременно тази сутрин гимназисти блокираха 14 учебни заведения в Париж. Те протестират срещу експулсирането на чуждестранни ученици. Тяхното недоволство бе продиктувано от арестуването на косовска ромка в училищен автобус от полицията и експулсирането й в Косово, съобщи Франс прес.

"Призивът е да се мобилизираме за връщането на експулсираните ученици". Това каза пред АФП Стеван Насири, който е говорител на гимназиалния синдикат ФИДЛ. "Неприемливо е при ляво правителство да трябва да се показват документи, за да влезеш в гимназия. Всеки има право на образование", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай