Вторник,

Срещата между Путин и Си Дзинпин приключи, какво следва

От: Агенция Стандарт, сн. БГНЕС -
4012
Срещата между Путин и Си Дзинпин приключи, какво следва
A
A
A

Неофициалната среща между руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин завърши и лидерът на азиатската държава си тръгна от Кремъл, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Разговорите между двамата държавни глави продължиха близо 4 часа и половина.

Утре Путин и Си Цзинпин ще се срещнат отново за преговори в пълен формат.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва показва намерението на Пекин да осигури "дипломатическо прикритие" за предполагаемите руски зверства в Украйна, предава CNN.

"Това, че президентът Си пътува до Русия дни след като Международният наказателен съд издаде заповед за арест на президента Путин, предполага, че Китай няма да търси отговорност от Кремъл за зверствата, извършени в Украйна, и вместо дори да ги осъди, той по-скоро би предоставил дипломатическо прикритие за Русия да продължи да извършва същите тези престъпления", отбеляза Блинкен на пресконференция в Държавния департамент по повод публикуването на Доклада за човешките права за 2022 г.

Блинкен обаче каза, че "елементи“ от мирното предложение на Китай за войната са в съответствие с усилията, които САЩ биха подкрепили.

"Предложението на Китай включва елементи, които отдавна подкрепяме, включително осигуряване на ядрена безопасност, разрешаване на хуманитарната криза, защита на цивилни и, наистина, първият елемент призовава за поддържане на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички страни", отбеляза държавният секретар, цитиран от "Фокус".

По думите му, обаче, всякакви призиви за прекратяване на огъня, "които не включват изтеглянето на руските сили от украинска територия, на практика ще подкрепят ратификацията на руското завоевание", тъй като това ще "позволи на президента Путин да си почине и да преоборудва войските си и след това да поднови войната във време, което е по-изгодно за Русия.

"Светът не бива да се заблуждава от какъвто и да е тактически ход на Русия, подкрепяна от Китай или която и да е друга страна, да замрази войната при свои условия", подчерта Блинкен.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com