Среща на върха САЩ - Русия. Какво ще последва за Украйна?

Ключови преговори между двете велики сили

Среща на върха САЩ - Русия. Какво ще последва за Украйна? | StandartNews.com

Среща на върха САЩ-Русия ще вземе ключови решения за Украйна.

Вашингтон и Москва ще проведат преговори за Украйна и по въпросите на сигурността на 10 януари, предадоха световните осведомителни агенции. Информацията обявена първо от Белия дом, а впоследствие потвърдена и от Кремъл.

"Съединените щати искат да водят диалог с Русия", заяви говорител на американския национален съвет по въпросите на националната сигурност.

Разговорите ще се водят на неутрален терен, в Женева, стана ясно от изявление на руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков. "10 януари ще бъде основният ден за двустранни руско-американски консултации", допълни той и даде да се разбере, че основна цел ще бъде да се успокои напрежението около Украйна. Рябков добави, че не очаква за един ден да бъде постигнато споразумение между двете разговарящи страни.

Все още не е ясно в какъв състав ще започнат преговорите.

Преговори между Русия и НАТО може да има на 12 януари, а на 13 януари може да има преговори между Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, изтъкна говорител на Белия дом.

Русия иска да спре разширяването на НАТО на изток и да предотврати пълноправното членство на Украйна в организацията, което Москва възприема като заплаха, отбелязва ДПА.

Вашингтон уверява, че в разговорите с Москва няма да бъде взето никакво решение, без да има допитване до съюзниците и до Украйна.

От седмици Западът е обезпокоен от информации, че Русия е струпала десетки хиляди военни в райони недалеч от Украйна.В събота руското министерство на отбраната обяви, че над 10 000 военни ще се върнат в техните бази, след като са участвали във военни маневри. Ведомството не съобщи колко от тях са били на границата с Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай