Среща между Джонсън и Варадкар за границата

Резервният механизъм за северноирландската граница блокира споразумението за Брекзит

Среща между Джонсън и Варадкар за границата | StandartNews.com

Британският премиер Борис Джонсън е приел да се срещне с ирландския си колега Лео Варадкар, за да обсъдят Брекзит и резервния механизъм за границата между Ирландия и Северна Ирландия. Това съобщава британският в. „Съндей Телеграф“, позовавайки се на британски правителствени източници. Резервният механизъм за северноирландската граница блокира споразумението за Брекзит.

От Дъблин потвърдиха, че се уговаря среща между Борис Джонсън и Лео Варадкар, която ще изясни позициите на двете страни, заяви говорител на правителството. Но промените в споразумението за Брекзит и за резервния механизъм за северноирландската граница са обект на дискусии между Европейския съюз и Великобритания, се подчертава в изявлението.

Очаква се Варадкар и Джонсън да разговарят преди срещата на върха на Г 7 във Франция по-късно през август, когато британският премиер ще има срещи с френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел и американския президент Доналд Тръмп.

Откакто е премиер, Борис Джонсън настоява, че няма смисъл от преговори с европейските лидери, докато резервният механизъм не се премахне от сделката за излизане на кралството, но Европа засега остава непоклатима и отказва да предоговаря споразумението. Борис Джонсън обеща да изведе Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври със или без сделка, но това може да се окаже трудно с крехкото парламентарно мнозинство, което има.

През седмицата се появиха спекулации, че Джонсън може да свика предсрочни избори през септември, за да си осигури необходимия брой депутати в своя подкрепа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай