Сърбия затаи дъх. Какво обеща Путин на Вучич

Последният разговор между двамата бе през изминалия месец

Сърбия затаи дъх. Какво обеща Путин на Вучич | StandartNews.com

Днес сръбският президент Александър Вучич проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин.

"Сърбия ще има много добра цена за газа, а договорът ще бъде за три години. Тази сутрин имах телефонен разговор с Путин. Говорихме за различни теми, но за Сърбия е най-важно, че се договорихме за основните елементи за новия газов договор, който ще бъде подписан за три години и тези елементи са много благоприятни за Сърбия. Формулата, която се използваше досега, ще бъде запазена и в бъдеще, което означава, че цената ще бъде изгодна", каза Вучич след разговора си с Путин, цитиран от РТС.

След разговора Вучич е изпратил писмо до директора на "Газпром" Алексей Милър, за да обсъдят новите количества газ през утрешния ден

Вучич посочи, че е обяснил на Путин, че заради индустриалния напредък Сърбия се нуждае от по-големи количества газ.

"Ако осъзнаем всичко, ще имаме безопасна зима по отношение на газа", уточни той.

Вучич е разговарял с Путин за изграждане на газово хранилище в Сърбия.

През ноември миналата година по време на среща в Сочи президентите на Сърбия и Русия постигнаха споразумение цената на руския газ за следващите шест месеца да бъде 270 долара, т.е. да остане същата, с доставка на по-голямо количество, припомни БГНЕС.

Сегашното споразумение за доставките на руски газ изтича на 31 май, а Вучич по-рано обяви, че по време на разговорите с Путин ще повдигне въпроса за размера на доставките на газ, както и неговата цена.

Последният разговор между двамата бе през изминалия месец, когато Путин поздрави Вучич за спечелването на втория президентски мандат, припомня БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай