Сърбия се готви за тежки времена, какво следва

Винаги правим планове за най-лошия сценарий, заяви министърът на минното дело и енергетикатач

Сърбия се готви за тежки времена, какво следва | StandartNews.com

Министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович заяви, че държавата прави всичко възможно, за да осигури стабилно и сигурно снабдяване с електричество, топлинна енергия и енергоносители, както и, че има готов кризисен план в случай на непредвидени обстоятелства или прекъсвания във веригата на снабдяване, пише вестник "Данас".

“Винаги, когато правителството на Сърбия планира зимата, правим планове за най-лошия сценарий, подготвяме се така, сякаш предстои най-тежката зима досега. Предстоящата зима е специфична и с това, че когато става дума за доставки на енергия и енергийни продукти, тя ще бъде повлияна от много фактори, които не зависят от Сърбия“, каза Михайлович, съобщиха от министерството.

Тя посочи, че Сърбия е осигурила доставките на газ за следващите три години чрез договор с Руската федерация, според който ще получава два милиарда кубически метра годишно.

Осигурихме допълнителен капацитет от половин милиард в газохранилището в Унгария, запълваме нашата част от газохранилището в Банатски двор всеки ден и сега имаме запаси за над 50 дни, каза Михайлович, цитирана от БТА.

Тя повтори, че правителството помага по всякакъв начин на обществените компании в енергийния сектор, за да се поддържа стабилността на системата и посочи, че няма да има ограничения на електроснабдяването.

В много по-трудни моменти, като декември миналата година, когато се срина електроенергийната система, не е имало ограничения, така че няма да има и тази година. Дадохме възможност на Сръбската електрическа компания (ЕПС) да внася въглища и електричество. Подсигурихме се с международни договори и не очакваме срив като миналата година, но това не стана за една нощ и не е възможно всички проблеми в ЕПС да се решат без един ден, допълни още тя.

По думите ѝ топлофикациите са готови за отоплителния сезон, а държавата има готовност да реагира при всяка непредвидена ситуация по отношение на газоснабдяването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай