Сърбия подскочи, Косово се закани на близките на Вучич

Сръбският премиер призова международната общност да подкрепи сърбите в Косово

Сърбия подскочи, Косово се закани на близките на Вучич | StandartNews.com

Напрежението между Сърбия и Косово се нажежава. Сръбският премиер Ана Бърнабич упрекна Косово за изготвения от албанския депутат Арменд Муя списък със сърби, които трябва да бъдат арестувани.

Муя, депутат от Движение Самоопределение, ръководено от косовския министър-председател Албин Курти, предложи да бъдат арестувани сърби, сред които синът на сръбския президент Александър Вучич Данило Вучич и брат му Андрей Вучич. Списъкът беше споделен в социалните мрежи.

Бърнабич заяви, че официални лица в Прищина по-рано са отрекли съществуването на списъка, но той е публикуван от официално лице.

"Това е списъкът на сърбите, които трябва да бъдат арестувани и чието съществуване Прищина официално отрече преди няколко дни. Това отново показва колко точно може да им се има доверие. Това е и поредното брутално послание от Прищина, че сърбите не могат да се чувстват в безопасност в Косово на Курти", каза тя, предаде БГНЕС.

Бърнабич заяви, че списъкът е нова провокация, като обвини Курти, че непрекъснато предизвиква конфликт.

"Това е нова провокация, нова дестабилизация на региона, нов опит за създаване на хаос, което Курти непрекъснато прави с цел да провокира конфликт", каза Бърнабич. "След това никой в международната общност няма право да си затваря очите пред факта, който дори Прищина вече не крие, а именно, че има списък с нежелани сърби."

Бърнабич призова международната общност да подкрепи сърбите в Косово.

"Отново призовавам всички заинтересовани страни от международната общност да не си затварят очите пред терора, който се извършва срещу сърбите в Косово и Метохия. Откритите заплахи, публичното сплашване и политическото преследване са реалността, в която живеят всички граждани на територията на Косово и Метохия, които не са с албанска националност", заяви Бърнабич.

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви пред репортери, че списъкът е срамен.

"За всички е ясно, че президентът Вучич и Сърбия са конструктивна част от диалога Белград-Прищина. Всички знаят, че Курти е проблем, но какво правят, за да го решат? Те мълчат и подкрепят прогонването на сърбите от Курти в северната част на Косово", заяви Дачич.

Междувременно Муя заяви, че е препоръчал списъка с арести, за да се отърве Митровица от престъпленията, бандите и барикадите.

"Трябва да бъдат арестувани представители на престъпни организации", включително и представители на партията "Сръбска листа", които са се разбунтували срещу косовското правителство и гражданите", каза Муя.

Сръбската листа - малцинствена политическа партия в Косово - определи списъка на Муя като поредния списък за преследване на косовските сърби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай