Сръбският патриарх: Без Европа, но с нашето Косово

Сръбският патриарх: Без Европа, но с нашето Косово | StandartNews.com

Белград. Патриархът на Сръбската православна църква Ириней заяви, че Сърбия не може да се откаже от Косово, предаде бТВ, цитирайки местни медии.

"Ако цената на влизането ни в Европа е да се отцепи Косово, тогава "благодарим" на Европа. Предпочитаме да останем сами, без Европа, щом трябва да бъде така, но с нашето Косово", заяви Ириней, приемайки в патриаршията участниците в международна Паневропейска конференция за защита на човешките и религиозните права.

Духовникът подчерта, че Сърбия не може да се откаже от Косово и международната общност трябва да намери решение, защото по думите му, "ако можехме да живеем с шиптърите три века, защо да не можем и днес".

"Косово е нашата история, култура, нашата духовност", каза патриархът и призова страните-членки в ЕС да дадат възможност на сръбските бежанци да се върнат в Косово. Ириней напомни, че историческото му седалище е в Печката патриашия и по думите му, "ако Косово бъде в друга държава, Сръбската православна църква и нашата същност ще останат без сърцето си".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай