Сръбският "Блиц": Спецслужбите зад атаката в Куманово

Сръбският "Блиц": Спецслужбите зад атаката в Куманово | StandartNews.com

Властите в Македония сами са организирали "терористичната" атака в Куманово, пише сръбският в. "Блиц". В конспирацията активно е участвал подалият оставка шеф на македонските спецслужби Сашо Миялков, който е братовчед на премиера Никола Груевски. Предполага се, че оставката му е свързана именно с провала на операцията в Куманово.

Бившият шеф на македонското разузнаване Горан Митевски също нарече полицейската акция в Куманово "сценарий на правителството". Полицаите се сражаваха с наемници, а не с терористи, казва Митевски. При акцията в Куманово в събота, обявена от властите като борба срещу терористи, загинаха 8 полицаи, а други 37 бяха ранени. Премиерът Груевски обаче я нарече "успешна". Миялков бил в пряка връзка с организатора на нападението Мирсад Ндресай, по известен като "командир НАТО". Ндресай е първият, който открива огън в Куманово и убива полицай. По-късно той е прехвърлен в Косово с помощта на Миялков, посочва източникът на "Блиц".

В същото време Али Ахмети, лидер на партията на етническите албанци в Македония (ДСИ), която участва в коалиционното правителство на Груевски, призова за масово участие в запланувания на 17 май най-голям протест срещу управлението на премиера. Ахмети заяви, че ДСИ подкрепя протестите, организирани от антиправителствената коалиция "Граждани за Македония". "Утрински вестник" съобщи, че миналия уикенд Ахмети и негови приближени преговаряли пряко с нападателите в Куманово, за да ги убедят да се предадат на полицията.

Целта на терористичната група от Куманово е била създаване на албанска държава в Македония по принципа на Република Сръбска в Босна и Херцеговина. Това заяви Сулейман Османи - един от терористите, който се предаде на полицията, но после успя да избяга, за РТВ Косово.

Някои улици в града бяха отново блокирани от полицията и движението по тях бе спряно през нощта срещу петък. На тези улици се намират полицейското управление и ключови държавни и местни институции и учреждения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай