"Спутник V" ще се произвежда в Италия

Независимо от липсата на одобрение от Европейската агенция по лекарствата

"Спутник V" ще се произвежда в Италия | StandartNews.com

Руската ваксина срещу Covid-19 "Спутник V" ще се произвежда в Италия независимо от липсата на одобрение от Европейската агенция по лекарствата (EMA), заяви във вторник ръководителят на Италианско-руската търговска камара Винченцо Трани, съобщава Ройтерс, цитиран от БНР.

Споразумението, което ще се нуждае от одобрение от италианските регулатори, преди производството да стартира, беше потвърдено както от RDIF, така и от италианско-руската търговска камара.

Това е най-новото доказателство, че някои компании от ЕС не са склонни да чакат лекарствения регулатор на EMА - да даде одобрението си за ваксината "Спутник V", преди тези компании да продължат със собствените си планове.

Учените посочиха, че руската ваксина е била почти 92% ефективна срещу Covid-19 въз основа на рецензирани резултати от проучвания в късен етап, публикувани през миналия месец в медицинското издание The Lancet.

"Спутник  V" вече беше одобрен или се прави оценка за нейното одобрение в три държави членки на ЕС - Унгария, Словакия и Чехия. Представители на ЕС заявиха, че Брюксел може да започне преговори с даден производител на ваксини, ако поне четири страни членки поискат това.

В изявление на Италианско-руската търговска камара, публикувано в понеделник, се посочва, че този ход проправя пътя за създаването на първото производствено съоръжение за "Спутник V" в Европа.

Камарата допълни, че има планове италианското производство да започне през юни и че се надява, че до края на годината ще могат да бъдат произведени 10 милиона дози от руската ваксина.

"Това споразумение е първото по рода си с европейски партньор", заяви ръководителят на камарата Винченцо Трани. "Това може да се нарече историческо събитие, което е доказателство за доброто състояние на отношенията между нашите държави и показва, че италианските компании могат да погледнат отвъд политическите различия".

В интервю за агенция ТАСС, Трани отбеляза, че "самият производствен процес няма нищо общо с продажбите на ваксини", добавяйки, че дозите могат да бъдат разпределяни другаде (извън ЕС), ако EMA вземе решение да не одобри руската ваксина.

Високопоставен служител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) призова през миналата седмица членовете на ЕС да се въздържат от одобряване на "Спутник V" на национално ниво, докато EMA все още прави преглед на ваксината, което накара руските разработчици на ваксината да поискат публично извинение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай