Спряха експедицията на смъртта към К2

Нов свидетел разказа за трагедията със Скатов

Спряха експедицията на смъртта към К2 | StandartNews.com

Експедицията на Seven Summit Treks, част от която бе трагично загиналият български алпинист Атанас Скатов, официално приключи. Всички участници напускат базовия лагер, съобщи „Монитор”.

Там обаче остават представители на друга агенция - Jasmine Tours, организатор на експедицията, в която бе исландецът Джон Снори - един от изчезналите под К2 трима алпинисти, заедно с пакистанеца Мухамад Али Садпара и чилиеца Хуан Пабло Мор.

В Базовия лагер са и двама роднини на пакистанеца - Имтиас и Акбар, негови братовчед и племенник, които по своя инициатива   ще направят обход на планината, доколкото е възможно.

Лошото време не позволи това да се случи в неделя, когато акцията по издирването на тримата изчезнали алпинисти бе поновена. "Това е тъжна новина, но съм благодарен, че те са добре. Планината вече взе прекалено много животи", написа в социалните мрежи приключенецът и режисьор Илая Сайкали. Той оказа сред свидетелите на трагичната гибел на Атанас Скатов.

Сайкали също стига до Лагер 3 и решава да се върне. "Докато слизахме, българският алпинист Атанас Скатов, прелетя точно над главите ни и падна фатално. Видях всичко и изкрещях от ужас", сподели Сайкали.

У нас в памет на Скатов негови приятели изкачиха връх Ботев в Стара планина. "Не случайно го избрахме – няма по-труден връх за нас при денивелация 1800 м", заяви пред NOVA Кольо Кавръков, който е бил със Скатов в хималайската му експедиция през 2018 г. Той отхвърля вероятността до трагедията да се е стигнало заради грешка на българина. "За мен е скъсано въже или стар парапет, който е паднал. Трудно ще разберем истината, защото трябва разследване. Ако едно въже не се смени в разстояние на 100 м, то се амортизира, прегаря от слънцето, от зимните условия и става неустойчиво. Твърде вероятно е това да е причината за неговата гибел”, коментира Кавръков.

Кънчо Долапчиев - един от доайените на ски алпинизма у нас пък заяви: "Много трудно се работи с тези съоръжения. Последните участници в тези експедиции казват, че част от парапетите са били доста затрупани от сняг. Прочетох доста неща – те са били доста изтощени още в Базовия лагер. Над 7000 м недостигът на кислород те удря първо в мисленето, в преценката."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай