Спец по оръжията оглави Пентагона

Спец по оръжията оглави Пентагона | StandartNews.com

Аштън Картър е добре приеман и от демократи, и от републиканци

Досегашният заместник-министър на отбраната на САЩ Аштън Картър встъпи в длъжност във вторник като шеф на Пентагона на мястото на подалия оставка Чък Хейгъл. Ветеранът от Виетнам се оттегли през ноември под натиск от някои среди от обкръжението на президента Барак Обама. Причината бе несъгласието му с някои нови аспекти на политиката на Белия дом в областта на външната политика и националната сигурност. Чък Хейгъл, който в миналото бе сенатор от Републиканската партия, има доста врагове сред републиканците. Аштън Картър от своя страна не е републиканец, но възгледите му са приемливи за Републиканската партия, която сега контролира и двете камари на Конгреса. Показателно бе, че номинацията му бе потвърдена във вторник с абсолютно мнозинство в Сената.

Пентагонът не е нова институция за 60-годишния Аштън Картър, който през последните 7 години пряко или косвено е свързан с отбраната на САЩ като администратор и учен технократ. През 2009-2011 г. Картър е назначен за заместник-министър на отбраната, отговарящ за закупуването на въоръжение. През 2011-2013 г. той изкачва още едно стъпало в кариерата си и става първи заместник-министър. Назначението на високия пост го завари в Изследователския център за американски прогрес. Той е четвъртият военен министър в екипа на президента Барак Обама и вероятно ще бъде такъв до края на мандата му. Според някои коментари с назначението на Аштън Картър Обама иска да извърши промени не толкова в административното управление на Пентагона, колкото във военната стратегия на САЩ. В момента тази стратегия е изправена пред нови сериозни предизвикателства поради нарастващата джихадистка опасност в Близкия изток и Европа и конфликта в Украйна, както и пред кризата в отношенията с Русия.

Картър публично подчертава, че е поддръжник на увеличаването на военния бюджет на САЩ и настоява за въвеждането на нови технологии във въоръжените сили. На предварителните изслушвания в Сената той заяви, че САЩ трябва да доставят американски оръжия на Украйна. Същевременно смята, че международната общност трябва да оказва натиск срещу Русия с икономически и политически средства. В отговорите на отправените му от сенатори въпроси в хода на процеса за утвърждаването му Картър бе категоричен, че Русия трябва да бъде лишена от сфери на влияние.
Новият министър каза също така, че ще иска засилване на взаимодействието с НАТО със страни като Украйна, Молдова и Грузия. Той подозира Русия, че нарушава договора за ликвидация на ракети със среден и голям обсег.

Връзката с Пентагона на изключително ерудирания специалист започва още по времето на президента Бил Клинтън като помощник заместник-министър по международната сигурност през 1993-1996 г. Години наред Картър е участник в Борда за военна наука, който е основна структура за експертни мнения и съвета към министъра на отбраната на САЩ. През 2011-2013 г. ръководи отдела на Пентагона за покупка на оръжия и отговаря за програмата на свръхмодерния изтребител Ф-35.
Участвал е в Борда на "Глобъл технолоджи партнърс" като съветник по инвестициите за нови технологии и оръжия.
Аштън Картър е роден в щата Пенсилвания в семейството на лекар. Започнал е следването си през 1975 г. в Единбъргския университет в Шотландия по специалностите теоретична физика и средновековна история, а е учил също и в Оксфордския университет. След това е преподавал в Харвардския университет. Известен е също и с изследователската си дейност. Има много научни титли и публикации.

Аштън Картър е женен два пъти. От първия брак с Клейтън Спенсър има големи син и дъщеря. Втората му съпруга Стефани е привлекателна дама, на чийто чар на клетвата на съпруга й не можа да устои дори вицепрезидентът Джо Байдън. Снимка, на която той се е навел към Стефани с лице в косите й и с ръце на нейните рамене, обиколи бързо медиите в САЩ и чужбина и предизвика иронични забележки и критики срещу вицепрезидента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай