Спешно искане на Ердоган! Има ли напрежение

За споразумението за износ на зърно от Украйна

Спешно искане на Ердоган! Има ли напрежение | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че иска споразумението за възобновяване на износа на украинско зърно през Черно море по плана на ООН да бъде изложено в писмена форма тази седмица, след като миналата седмица беше постигнато общо споразумение, предаде агенция Ройтерс, като се позова на текст, разпространен днес от турското президентство.

В понеделник Анкара съобщи, че тази седмица вероятно ще бъде проведена среща по темата между Русия, Украйна, Турция и ООН.

От разговорите миналата седмица в Истанбул произлезе споразумение относно общите контури на процеса по плана на ООН. Сега, искаме да обвържем това споразумение с писмен документ, заяви Ердоган пред репортери по време на завръщането си от Техеран, където се срещна със своя руски колега Владимир Путин.

Надяваме се планът да започне да се изпълнява в близките дни, добави Ердоган. Той каза още, че Турция и Русия, морски съседи в Черно море, ще продължат солидарността си за природния газ и атомната електроцентрала Аккую, добавяйки, че е обсъдил също с Путин закупуване на самолети-амфибия от Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай