Спешен ход от Байдън, какво става в САЩ

Относно държавния дълг

Спешен ход от Байдън, какво става в САЩ | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че очаква да се срещне във вторник с лидерите на Конгреса за разговори по план за повишаване на тавана на държавния дълг и избягване на катастрофален дефолт, предаде Ройтерс.

Президентът заяви в неделя, че е оптимист за разговорите. Той трябваше да се срещне с конгресмени в петък, но срещата бе отложена. В момента демократите и републиканците в Конгреса не успяват да се споразумеят за повишаване на тавана на държавния дълг. Ако патовата ситуация продължи твърде дълго, това може да доведе до дефолт на САЩ през лятото, което ще е своеобразен прецедент. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън определи спора като по-труден от преди, но изрази надежда, че ще бъде намерено решение, пише Нова.

Миналата седмица Йелън заяви пред конгресмените, че Министерството на финансите може да изчерпи парите си за плащане на всички държавни сметки още на 1 юни, ако Конгресът не повиши лимита на дълга.

Президентът демократ Джо Байдън настоява, че Конгресът има конституционното задължение да повиши тавана на дълга без условия, за да финансира предварително одобрени разходи. Републиканците, които контролират Камарата на представителите, поискаха мащабни бюджетни съкращения, за да дадат съгласието си.

За разлика от повечето развити страни, САЩ определят таван на сумата, която може да заемат. Тъй като правителството харчи повече, отколкото взема, законодателите трябва периодично да повишават този таван.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай