Сноудън иска руско гражданство

Американецът вече получи разрешение да остане безсрочно в Русия

Сноудън иска руско гражданство | StandartNews.com

Бившият служител на ЦРУ и Американската агенция за национална сигурност (НСА) Едуард Сноудън заяви, че кандидатства за двойно руско-американско гражданство. Той написа той в страницата си в Туитър. 

"След години на раздяла с родителите ни и съпругата ми нямаме нито най-малко желание да се разделим със сина си. Ето защо в тази ера на пандемии и затворени граници кандидатстваме за двойно гражданство на САЩ и Руската федерация", пише той.

В края на октомври Сноудън получи разрешение за безсрочно пребиваване в Русия.

През 2013 г. Сноудън направи публична информация за методите за електронно наблюдение на американските специални служби, включително незаконното подслушване на преговори на чуждестранни лидери. Бягайки от преследването от американските власти, Сноудън изпраща молби за убежище до властите на няколко държави, включително Русия. На 1 август 2014 г. той получава разрешение за пребиваване в Руската федерация за три години, което по-късно е удължено за същия период. В САЩ Сноудън е обвинен в нарушаване на два члена от закона за шпионажа. По всяка от тези точки той е заплашен от затвор до 10 години. Служители на американската администрация многократно са заявявали, че смятат Сноудън за предател и нямат намерение да му прощават, тъй като той сериозно е накърнил интересите на националната сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай