Смайваща версия за смъртта на Пригожин. Кремъл отговори светкавично

Какво пишат във в. "Уолстрийт джърнъл"

Смайваща версия за смъртта на Пригожин. Кремъл отговори светкавично | StandartNews.com

"Собственикът на руската частна военна компания "Вагнер" най-вероятно е убит, а организатор на предполагаемия атентат е един от най-близките до Владимир Путин хора – шефът на Съвета за сигурност на Руската федерация – Николай Патрушев (на снимката)", написа в. "Уолстрийт джърнъл".

"Патрушев нееднократно е предупреждавал стопанина на Кремъл, че прекаленото високото доверие към частната армия налива вода в мелницата на нейния шеф и това е било заплаха за позициите на руския военен и политически елит. Държавният глава обаче е игнорирал думите на бившия шеф на Федералната служба за сигурност (ФСС), защото "Вагнер" е жънела успехи на бойните полета в Украйна. Коренната промяна в отношенията между Кремъл и наемниците е настъпила през октомври 2022 г.", написа още изданието, което се позова на бивш служител на разузнавателна служба на Москва.

"Тогава Пригожин се е обадил на Путин и в груба форма се оплакал от дефицит на боеприпаси, който водел до огромни загуби в жива сила. Свидетел на разговора е бил Патрушев, който казал на президента, че шефът на "Вагнер" е станал опасен и престанал да се съобразява с висшето държавно и военно ръководство на страната. Следващите обаждания на Пригожин до Путин са оставали без отговор", добави медията от САЩ

"Когато през юни 2023 г. Пригожин започна метежа си, Патрушев е взел ситуацията в свои ръце. Шефът на Съвета за сигурност е провел разговори с президентите на Беларус Александър Лукашенко и Казахстан Касим Жомарт Токаев, които убедили Пригожин да прекрати похода си към Москва", допълни вестникът.

"След края на метежа Патрушев е организирал свои бивши подчинени от ФСС, които са сложи бомба в самолета на Пригожин, взривил се на 23 август след излитането си от московското летище "Шереметиево", посочи още "Уолстрийт джърнъл", пише novini.bg.

В отговор Кремъл обвини "Уолстрийт джърнъл" в публикуване на "криминалета", съобщава "Ройтерс". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че е видял историята, но няма да я коментира, след което добави: "Напоследък, за съжаление, "Уолстрийт джърнъл" много обича да произвежда белетристика".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Симо
преди 4 месеца

Бла..бла..бла. Само како прочетеш от къде идва информацията и определението "вероятно" и ти става ясно че е абсолютна измислица. Могат да пробват на кафе, боб или карти Таро. Направо да повярваш.

Откажи
Mexx
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи