Смартфоните влязоха във войната САЩ - Китай

Пекин готви насрещен удар в търговската война с Вашингтон - да ограничи експорта на редки метали за Америка

Смартфоните влязоха във войната САЩ - Китай | StandartNews.com

Пекин готви насрещен удар в търговската война с Вашингтон - да ограничи експорта на редки метали за Америка, които са в основата на производство на смартфони, монитори, лазери, акумулатори и радари. Ако това се случи много от американските компании ги грози икономическа катастрофа, защото 80 процента от вноса  на тези метали е от Китай, твърди в анализ РИА Новости.

Още във вторник китайското министерство на търговията обяви, че въвежда експортни лицензи за тези метали като „достатъчно ефективна мярка за контрол върху експорта на редките елементи”. Страховете на американците, че това ще засегне основно  щатските компании се усилиха още ден по-късно, когато президента Си Цзинпин посети едно от най-големите предприятия, преработващо тези  метали и то заедно с вицепремиера, който води търговските преговори с екипа на Тръмп. Визитата се състоя няколко часа след като американския президент забрани на компаниите отвъд океана да си сътрудничат с Huawei. Тази визита е знак от Китай, че редките метали може да бъдат включени като въздействие в преговорите, коментира светкавично световната агенция Блумбърг.

Още в четвъртък главният редактор на един от най-големите китайски вестници излезе с редакционен коментар, че Пекин сериозно разглежда въпроса за ограничаване на експорта на Америка. А ден по-късно излезе статия и в най-голямата им агенция, в която се отбеляза, че няма как продукцията от редките метали от предприятията в Китай да се използва срещу развитието на страната.

Редки метали се наричат 17 химически елемента, скандий, итрий и още 15 елемента, който са в предпоследната колона на таблицата на Менделеев. Те се съдържат само в рудите на други метали и то в много незначителни размери, а също така отделяме им е доста трудно и затова са в пъти по-скъпи от златото.

Открити са още в края на 19-ти век, но бумът на използването им идва в края на 20-ти век с внедряването на високите технологии. От тези метали сега зависят ключови отрасли на световната икономика. За сравнение, ако сега годишното производство е 120 000 тона, то само за 2020 година се очаква високотехнологичните производства да поемат не по малко от 200 000 тона. Тези метали са и в основата Китайското чудо, което позволи на държавата от нула да се превърне в световна сила, добивът  им е концентрирано в гигантски размери в провинцията Вътрешна Монголия, а хиляди учени ги изследват в най-съвременни  научни центрове.  Хегемонията на Китай е повече от очевидна - за 2017 година там са произведени 105 000 тона метали, а за последните 20 години САЩ е добила 43 тона.

Днес Китай контролира 60 процента от световния пазар на редките метали, затова и ограниченията на китайския експорт със сигурност ще предизвикат покачването на цените. А руснаците се надяват, че това позиционира Москва в нова роля на световния пазар, защото от години те имат мощна програма за разработване на рудите от металите.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай